Свет

Ухапшен припадник "Грађана рајха": У његовој кући у Минхену пронађен арсенал оружја

Полиција је у стану Андреаса С. пронашла три ручне бомбе, ножеве, пендреке, самострел, пиштољ и неколико хиљада комада бојеве муниције
Ухапшен припадник "Грађана рајха": У његовој кући у Минхену пронађен арсенал оружјаGetty © Sean Gallup

Немачка полиција ухапсила је члана десничарске екстремистичке групе познате као Рајхсбиргер (Грађани рајха), а приликом претреса његове куће у Минхену пронашла је велики арсенал оружја.

Полиција је у његовом стану пронашла три ручне бомбе, ножеве, пендреке, самострел, пиштољ и неколико хиљада комада бојеве муниције. Он је оптужен за кршење неколико закона о ватреном оружју.

Како је објавио "Дојче Веле", ухапшен је Андреас С. (55) кога су немачке власти пратиле због ширења говора мржње. Конкретно, он је на друштвеним мрежама поставио објаву у којој се ругао се двојици полицајаца убијених у западном граду Куселу прошле године.

Подсетимо, "Грађани рајха" нашли су се под пажњом јавности када је у децембру ухапшено 25 чланова ове десничарске организације која не признаје поредак у Немачкој, а оптужени су да су планирали државни удар.

Сумња се да покрет има више од 23.000 чланова, а као лидер покрета идентификован је 71-годишњи принц Хајнрих XIII Ројс, кога је тренутни представник те племићке породице раније описао као „теоретичара завере и збуњеног старца“, док су се на високим функцијама у оквиру његове организације нашли и бивши припадници немачких безбедносних снага.

Међу приведеним током рација широм земље нашла се и бивша посланица немачке десничарске странке Алтернатива за Немачку.

Новинар Кит Кларенберг приметио је да су приликом те акције медијски извештаји били исцрпни, па је то изазвало сумње да су били спремни и пре саме полицијске интервенције.

Кларенберг сматра да, пошто непопуларне владе више не могу да користе пандемију ковида 19 како би страхом изазвале послушност међу грађанима, претња "изнутра" од екстремно-десничарских терористичких група може послужити као прикладна алтернатива.

image