Свет

Мађарски политичар: ЕУ и НАТО не предузимају кораке ка миру у Украјини

Председник мађарског парламента Ласло Ковер позвао је на компромис који узима у обзир и територијални интегритет Украјине и безбедносна очекивања Русије
Мађарски политичар: ЕУ и НАТО не предузимају кораке ка миру у Украјиниwww.globallookpress.com © Christian Spicker, via www.imago

Ни Европска унија ни НАТО не предузимају кораке ка миру у Украјини, већ подстичу ескалацију сукоба, изјавио је председник мађарског парламента Ласло Ковер.

Према његовим речима, оружје у вредности од 60 милијарди долара које су земље чланице ЕУ и НАТО послале Украјини учинило их је учесницима у сукобу.

Мир на крају зависи од Русије и Украјине, истакао је Ковер у интервјуу за ХирТВ, пренела је мађарска агенција МТИ. 

Он је позвао на компромис који узима у обзир и територијални интегритет Украјине и безбедносна очекивања Русије.

Немају право да се мешају у мађарску политику

Коментаришући критике упућене скупштини због тога што до сада није било расправе о кандидатурама Шведске и Финске за пријем у НАТО, Ковер је рекао да је Мађарска суверена земља чији парламент одређује дневни ред по сопственом нахођењу.

"Шведска и Финска неће моћи да се придруже Алијанси док Турска не да своје одобрење", рекао је Ковер, додајући да је мало вероватно да ће се то десити до летњег самита НАТО-а.

Он је навео да је разлог зашто Мађарска шаље парламентарне делегације у Шведску и Финску тај што су владајуће посланичке групе Фидес и Демохришћани изразиле забринутост, јер не сматрају да је одлука о ратификацији аутоматска.

Истовремено, додао је, треба појаснити да је Мађарска суверена чланица и НАТО и ЕУ, и да је добровољно приступила обема организацијама.

"Мађарска не сматра да се њена позиција у овим савезима променила током последњих деценија", рекао је.

Политичари који сада траже подршку Мађарске понашали су се на начин "који би се сматрао оштрим чак и да је од наших непријатеља", напомиње Ковер.

Требало би јасно ставити до знања да они немају право да се мешају у мађарску политику, рекао је Ковер.

Он је додао да подршка приступању Шведске и Финске НАТО-у није питање "доброг понашања или осетљивости", истичући ''да су две земље годинама вређале Мађарску и нанеле штету њеним националним интересима''.

"Они сада врше притисак на институције ЕУ да Мађарској не дају средства на која има право", додао је председник скупштине и навео да ће се мађарска делегација састати са председницима шведског и финског парламента, релевантним одборима и министрима спољних послова у уторак, односно среду.

Ковер је рекао да су шведска и финска војска добро припремљене и опремљене и да ће ојачати НАТО.

image