Свет

"Глобал тајмс": Америчко копље поново усмерено ка Кини

САД су арогантне и не виде стварност, а то је да у конвенционалном рату, тренутак када је нуклеарна сила сатерана у угао је тренутак када конвенционално бојно поље ескалира у нуклеарно, пише кинески медиј
"Глобал тајмс": Америчко копље поново усмерено ка Кини© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Пошто су Сједињене Америчке Државе схватиле да нема доказа да Кина намерава да пошаље војну помоћ Русији после вишедневних сензационалистичких навода о томе, Вашингтон је поново окренуо своје копље ка кинеској неутралности – тражи од Пекинга да шаље оружје Кијеву, пише "Глобал тајмс".

У тексту кинеског медија анализира се изјава координатора америчког Савета за националну безбедност Џона Кирбија који је изјавио да би САД биле срећне "да виде да Кина предузима кораке да помогне Украјини у самоодбрани". 

"Ако Кирби жели да говори о 'самоодбрани', могао би да понуди помоћ Русији за њену самоодбрану против провокативног ширења НАТО-а на исток", коментарише се у чланку кинеског медија.

Истиче се да Кирби не позива Кину да помогне Украјини у одбрани, већ наговештава Пекингу да треба да промени своју неутралну позицију према сукобу и придружи се САД у распиривању конфликта.

Америка поткопавала кинеске мировне напоре 

С друге стране, Америка је свесна да Кина неће променити своју позицију, али позива је да то учини упркос томе. То је просто још један амерички трик да пребаце кривицу на Кину за текућу кризу, наводи се у тексту.

"Пошто је САД испровоцирала рат, сада жели да Кина сноси последице".

Америка је поткопавала кинеске мировне напоре, истиче се у тексту, и окретала главу од политичког решења кризе у Украјини који је Пекинг објавио 24. фебруара јер мир у Украјини није у интересу САД. Због тога би радије да претворе регион у "машину за млевење меса", закључује се у коментару.

Докле год Америка верује да Украјина може да обезбеди војнике који ће да гину, Вашингтон ће подржавати наставак сукоба.

"Јер што дуже траје конфликт, Русија ће наставити да крвари, европске државе ће бити све више зависне од САД по питању безбедности, а НАТО ће одржавати своје јединство", пише "Глобал тајмс".

На крају крајева, како се истиче, сукоб се не тиче борбе око територија или политичких система – САД напросто желе да сузе руски стратешки простор, желе да заробе Русију по питању безбедности, успоставе нови поредак европске безбедности како би у потпуности контролисале Запад, каже виши научни сарадник са кинеског Института за међународне студије Јанг Сију.  

За америчку администрацију руски пораз или компромис једини су прихватљиви исходи сукоба, други сценарио за њих не постоји, али ту су се прерачунали.

"У конвенционалном рату, тренутак када је нуклеарна сила сатерана у угао је тренутак када конвенционално бојно поље ескалира у нуклеарно", истиче Јанг.

Америчка ароганција онеспособила је Вашингтон да види ту реалност. Та ароганција види се у америчком односу према Кини, коју желе да изместе из њене неутралне позиције, али и према савезницима, додаје се у тексту.

Наводи се да је САД много пута критиковала пројекат "Северни ток" и с неодобравањем гледала на приближавање Немачке и Русије. Врло је вероватно да су САД оствариле речи америчког председника Џозефа Бајдена "Неће бити Северног тока 2", и да оне стоје иза саботаже гасовода, како је то недавно открио истраживачки новинар Симор Херш.  

"У погледу руско-украјинског конфликта САД се коцкају. Бацају бумеранг у нади да ће он погодити Русију, али треба да буду на опрезу јер бумеранг може да се врати и погоди саму Америку", закључује се у тексту.

 

image
VV inauguration
banner