Свет

Нова чистка у Кијеву: Зеленски сменио заменика шефа Службе безбедности Украјине

Александар Викторович Јакушев разрешен је са места заменика шефа Службе безбедности Украјине, наводи се у председничком указу
Нова чистка у Кијеву: Зеленски сменио заменика шефа Службе безбедности УкрајинеGetty © (Photo by Alexey Furman/Getty Images

Председник Украјине Владимир Зеленски разрешио је дужности заменика шефа Службе безбедности Украјине (СБУ) Александра Јакушева, преноси ТАСС.

"Александар Викторович Јакушев разрешен је са места заменика шефа Службе безбедности Украјине", наводи се у председничком указу.

Разлог за разрешење није саопштен.

Осим њега, смењени су шеф одељења за економску подршку СБУ Олександр Повоторов, шеф одељења СБУ у областима Запорошке области под контролом Кијева Борис Безруки, шеф одељења СБУ у Сумској области Едуард Федоров, шеф одељења СБУ за заштиту државних тајни и лиценцирања Игор Носко. Истовремено украјински председник је именовао Олега Красношапка за шефа одељења СБУ за Сумску област, а Олега Храмова за шефа Одељења за заштиту државних тајни и лиценцирање СБУ. 

У августу и септембру прошле године Зеленски је отпустио шефове одељења СБУ у Кијевској, Лавовској, Тернопољској и Черниговској области, као и у делу Херсонске области који контролише Кијев. У септембру је приведен бивши шеф одељења СБУ за област Харков Роман Дудин, оптужен за велеиздају и неовлашћено напуштање места службе.

Раније је оставку поднео саветник украјинског председника Алексеј Арестович, а смењени су директор царине Демченко и његови заменици Шчуцкиј и Черкаскиј. 

image
VV inauguration
banner