Свет

Трговинска размена Кине и САД опала за 17 одсто

Кина је смањила увоз америчке робе током јануара и фебруара ове године за 21,8 одсто, док је Америка смањила увоз кинеске за свега 5 одсто
Трговинска размена Кине и САД опала за 17 одстоwww.globallookpress.com © Cfoto

Трговинска размена Кине и Сједињених Америчких Држава опала је за 17,4 одсто током прва два месеца ове године, саопштила је данас главна царинска управа Кине.

Укупна вредност трговинске сарадње двеју земаља износила је 101,847 милијарди америчких долара за јануар и фебруар, наводи се у званичним подацима. 

Упркос томе што трговина Пекинга и Вашингтона опада, САД ипак остају један од три главна трговинска партнера Кине, поред Европске уније и Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН).

Извоз кинеске робе у САД опао је за 5 одсто, док је Кина током прва два месеца увезла знатно мање робе која долази из САД - овај увоз опао је за 21,8 одсто у поређењу са подацима из истог периода прошле године. 

Трговинска размена двеју држава на крају 2022. године забележила је веома мали, готово неприметан раст од 0,6 одсто.

У складу са погоршањем америчко-кинеских политичких односа, последњи подаци показују да опада и њихова трговинска размена.  

Вашингтон је Пекинг означио за једног од главних непријатеља, док Кина месецима упозорава на непријатељске изјаве америчке стране и позива САД да не ометају развој Кине.

Даље мешање САД у спор око статуса Тајвана за Кину би могао да предтсавља прелазак црвене линије, коју Пекинг неће толерисати, поручио је данас кинески званичник. 

У исто време, Русија и Кина јачају своје партнерство. Лидери двеју земаља Владимир Путин и Си Ђинпинг више пута су истицали челично пријатељство две државе, а Москва је последњих година указивала на то да њихови односи никада нису били на тако високом нивоу.

Ни трговинско-економски односи нису одступили од динамике политичких односа.

Пекинг је данас објавио податак да је трговинска размена Кине и Русије за јануар и фебруар 2023. године порасла за чак 25,9 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. То показује да две земље послују боље него пре почетка Специјалне војне операције.

image
VV inauguration
banner