Свет

Кина: Америка је највећа нуклеарна претња у свету

Називање Кине "нуклеарном претњом" је згодан изговор за САД да прошире сопствени нуклеарни арсенал, каже Мао Нинг
Кина: Америка је највећа нуклеарна претња у свету© Tanjug/AP Photo/Liu Zheng, File

Сједињене Америчке Државе представљају највећу нуклеарну претњу у свету, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг и упозорила да Америка настоји да одржи "војну хегемонију над другим државама".

"Називање Кине 'нуклеарном претњом' је згодан изговор за САД да прошире сопствени нуклеарни арсенал и задрже војну хегемонију. САД су главни извор нуклеарне претње у свету", рекла је она и нагласила да Кина одржава "разбориту и одговорну" нуклеарну политику, што је у оштрој супротности са потезима Вашингтона.

Након састанка министара спољних послова у Њу Делхију, Квадрилатерални безбедносни дијалог (Група КВАД - САД, Јапан, Аустралија и Индија) издао је саопштење у којем се наводи да је "употреба или претња употребом нуклеарног оружја недопустива". Иако се у саопштењу не помиње Пекинг, група КВАД, понекад називана и "азијски НАТО", често је указивала на наводне претње које Кина представља у индо-пацифичком региону.

Нинг је напоменула да је Кина више пута изнела свој став о КВАД-у.

"Верујемо да сарадња између држава треба да буде у складу са трендом мира и развоја, а не са стварањем искључујућих регионалних савеза. САД су такође изградиле мале блокове који подсећају на Хладни рат јачањем проширеног одвраћања и спровођењем сарадње у нуклеарним подморницама", рекла је она коментаришући предстојећи трансфер нуклеарне технологије из САД у Аустралију у оквиру посебног АУКУС споразума.

image