Свет

Лукашенко и Си разговарали о решавању сукоба у Украјини

Двојица лидера су истакла да је потребно ујединити напоре и настојати да се сукобљене стране окрену мирним разговорима и тражењу решења
Лукашенко и Си разговарали о решавању сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © Liu Bin

Председник Белорусије Александар Лукашенко разговарао је са кинеским председником Си Ђинпингом о удруживању напора за унапређење мировних преговора за решавање сукоба у Украјини, изјавио је белоруски амбасадор у Кини Јуриј Сенко, пренеле су "РИА Новости". 

"Двојица лидера су истакла да је потребно ујединити напоре и настојати да се утиче на сукоб тако да се стране окрену мирним разговорима и тражењу решења која су повољна за цео свет", рекао је белоруски дипломата у интервјуу за ТВ канал Белорусија 1, одговарајући на питање да ли су лидери Белорусије и Кине покренули питање решавања сукоба у Украјини.

Сенко је подсетио да је шеф белоруске државе раније истакао да "Белорусија веома пажљиво посматра и слуша кинеске иницијативе". 

"У недавном интервјуу председник Белорусије је препоручио свима да саслушају оно што Кина има да каже - како странама у сукобу, тако и свим другим земљама које не схватају озбиљност и обим проблема, као ни последице које ће то да има на цео свет", подсетио је Сенко. 

Лукашенко је боравио у државној посети Кини од 28. фебруара до 2. марта. После званичних разговора у Пекингу, белоруски и кинески председник усвојили су заједничку изјаву о даљем развоју свеобухватног стратешког партнерства између Белорусије и Кине.

Како је пренела Белта, у саопштењу се, између осталог, говори о дубокој забринутости због развоја оружаног сукоба у Европи и о изузетном интересовању за што скорије успостављање мира у Украјини. 

У документу се истиче да су "Белорусија и Кина заинтересоване да спрече ескалацију кризе и спремне су да уложе напоре за успостављање регионалног мира и реда". 

image