Свет

Бела кућа: Не желимо промене у односима са Кином, желимо да се такмичимо и победимо

Такво ривалство је безобзирно коцкање, при чему су улози фундаментални интереси два народа, па чак и будућност човечанства оценио је кинески министар спољних послова
Бела кућа: Не желимо промене у односима са Кином, желимо да се такмичимо и победимо© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Бела кућа не жели промену у односима између САД и Кине, укључујући и односе по питању Тајвана, изјавио је данас портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Он је тако одговорио кинеском министру спољних послова Ћину Гангу, који је упозорио Вашингтон да треба да промени свој "искривљени" поглед и да не ризикује конфликт, пренео је Ројтерс.

"Желимо стратешко такмичење са Кином. Не тражимо конфликт. Циљ нам је да се такмичимо, да победимо и апсолутно желимо да задржимо релације на том нивоу", поручио је Кирби.

Ћин је раније данас казао да је политика Вашингтона према Кини "потпуно одступила од рационалног и здравог пута", пренео је АП.

"Ако САД не притисну кочницу, већ наставе да иду погрешним путем, никаква заштитна баријера не може спречити искакање из шина и сигурно ће доћи до сукоба и конфронтације", рекао је кинески министар.

Ћин Ганг је истакао да је "такво ривалство безобзирно коцкање, при чему су улози фундаментални интереси два народа, па чак и будућност човечанства".

image
VV inauguration
banner