Свет

Чвориште у Турској треба да обједини гас из Русије, Азербејџана и Туркменистана

Изградња дистрибутивног центра само зарад руског гаса - неће бити довољна, тврди турски експерт
Чвориште у Турској треба да обједини гас из Русије, Азербејџана и Туркменистана© Unsplash

Стварање међународног гасног чворишта у Турској биће исплативо ако се користи, не само за снабдевање Европе руским гасом, већ и гасом из Азербејџана и Туркменистана, рекао је Угур Јасин Асал, шеф Одсека за политичке науке и међународне односе на Универзитету трговине у Истанбулу. 

Он је навео да је очигледна потреба Европе за гасом, те да изградња дистрибутивног центра у Турској само зарад руског гаса - неће бити довољна.

"За Турску би требало да буде стратешки приоритет да комбинује гас који долази из Азербејџана и Туркменистана. То је потребно и Европи која тражи алтернативне путеве гаса“, рекао је Асал.

Током говора на прошлонедељном Форуму руске енергетске недеље, председник Русије Владимир Путин предложио је стварање највећег гасног чворишта у Европи који би довео до преусмеравања транзита гаса који више није могућ преко Северног тока.

Он је навео да то подразумева изградњу још једног система гасовода и стварање чворишта у Турској, преко ког би се гасом снабдевале треће, пре свега европске земље, уколико буду биле заинтересоване за то. 

О гасном чворишту се разговарало и 13. октобра у Астани, када је турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио да би чвориште требало успоставити што је пре могуће, те да је најпогодније место за њега Тракија у европском делу Турске. 

image