Свет

Генерални секретар УН Антонио Гутереш допутовао у Кијев на састанак са Зеленским

Званичници ће разговарати о наставку Црноморске иницијативе за жито и о другим актуелним питањима
Генерални секретар УН Антонио Гутереш допутовао у Кијев на састанак са Зеленскимwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш допутовао је у Кијев, где са председником Украјине Владимиром Зеленским планира да разговара о проширењу Црноморске иницијативе за жито, поручио је његов предствник, преносе РИА Новости.

"Генерални секретар УН Антонио Гутереш допутовао је у Кијев. Касније данас ће се састати са Владимиром Зеленским како би разговарали о наставку Црноморске иницијативе за жито и о другим актуелним питањима", написао је Гутерешов представник на Твитеру.

Уговор о житу, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Уговор је истекао 18. новембра 2022. године, али је подразумевао аутоматско продужење за 120 дана до 18. марта, уколико се ниједна страна не противи. Министарство спољних послова Русије саопштило је да "никакве примедбе нису примљене", уз напомену да руска страна дозвољава техничко продужење црноморске иницијативе за извоз украјинског жита без икаквих промена у роковима и обиму.

Споразум о житу, између осталог, предвиђа укидање блокаде руског извоза хране и ђубрива. Иако из УН уверавају да ће ограничења бити укинута, Москва је напоменула да то није спроведено.

Подсетимо, Кијев су недавно посетили премијер Шпаније Педро Санчез, италијанска премијерка Ђорђа Мелони и амерички председник Џозеф Бајден.

image
VV inauguration
banner