Свет

Демонстрације у Молдавији трају: Траже од власти да надокнади рачуне за зимски период

Грађани су током зимског периода значајно осетили терет поскупљења грејања и струје због тога од власти траже да рефундира рачуне за комуналне услуге током зимских месеци
Демонстрације у Молдавији трају: Траже од власти да надокнади рачуне за зимски период© Tanjug/ AP Photo/Aurel Obreja

Власти Молдавије треба да надокнаде становницима земље трошкове грејања и струје за зимски период, рекла је потпредседница опозиционе молдавске партије Шор Марина Таубер у интервјуу за "РИА Новости".

Молдавија доживљава енергетску кризу због поскупљења енергената, тарифа за гас је повећана седам пута, а за струју четири пута током протекле године, цене воде за домаћинства су се више него удвостручиле, па је влада издвојила око пет милијарди леја (261 милион долара) из буџета за компензацију трошкова за гас, струју и грејање. 

"Грађани су током зимског периода значајно осетили терет поскупљења грејања и струје. Због тога се у оквиру акције 'Покрет за народ' позивају надлежне да грађанима рефундирају трошкове за грејање и струју. Уверени смо да власти имају финансије за то. Према нашим проценама, четвртина ових средстава довољна је да држава плати рачуне становништву за гас, грејање, струју за сва три зимска месеца", рекла је Тауберова.

Као доказ да држава има новац да рефундира грађанима трошкове, навела је чињеницу да су и владајућа већина и председница објавили да је за две године у земљу ушло милијарду евра. Како је рекла, само у 2023. године ЕУ је издвојила 250 милиона евра, а раније је уложила 300 милиона евра за побољшање енергетске безбедности.

Посланички клуб странке Шор у парламенту је више пута износио законодавне иницијативе за решавање друштвених проблема, али је владајућа партија одбацивала све предлоге, казала је Тауберова.

"Наше законодавне иницијативе су се тицале и повећања и индексације пензија и других социјалних давања. Али владајућа странка је игнорисала све наше предлоге, не ступа у контакт са опозицијом. Сада су пензије у земљи три пута мање од инфлације, а трошкови комуналија су енормно порасли. На пример, многи пензионери имају пензију мању од 2.000 леја (око 100 евра), а рачуни за гас буду од 4.000 до 6.000 леја (око 200 до 400 евра), како људи могу да преживе у таквој ситуацији",  упитала је Тауберова.

image