Свет

Директор ФБИ: ТикТок може да манипулише подацима и подели Американце

Ова друштвена мрежа представља разлог за забринутост о националној безбедности, изјавио Кристофер Реј
Директор ФБИ: ТикТок може да манипулише подацима и подели Американце© Tanjug/AP Photo/Kiichiro Sato, File

Апликација ТикТок могла би да се користи за контролу података и софтвера на милионима уређаја у САД, као и за подстицање наратива о подели Сједињених Држава, поручио је директор ФБИ Кристофер Реј и упозорио да би могло да се догоди да чак и обавештајне службе пропусте такву манипулацију.

"Нисмо сигурни да бисмо видели неке од спољашњих знакова да се то дешава. То је алат који је у крајњој линији под контролом кинеске владе и за мене представља разлог за забринутост о националној безбедности", рекао је Реј, преноси "Блумберг".

Републикански сенатор Марк Рубио оценио је да је ТикТок "један од највреднијих алата за надзор на планети" и навео да се помоћу ње могу прикупљати подаци, којима се потом може манипулисати. 

Додао је да на се на тај начин могу тровати умови Американаца.

"Они тако могу да убацују смеће у умове милиона људи. Ово је озбиљна претња за националну безбедност земље, с каквом се нисмо суочили у прошлости", рекао је Рубио.

Раније ове седмице, администрација председника САД Џозефа Бајдена пружила је подршку двопартијском закону који би председнику дао овлашћење да забрани ТикТок, што би могло да убрза решавање проблема приватности око популарне апликације.

Апликација ТикТок је била под ревизијом владиног Комитета за страна улагања у САД и очекује се да би ускоро могла да буде забрањена на федералним уређајима.

"Најбржи и најтемељнији начин за решавање било каквих забринутости за националну безбедност у вези са ТикТоком је да Комитет усвоји предложени споразум, на којем смо радили са њима скоро две године", оценила је портпаролка ТикТока Брук Оберветер.

image