Свет

Мађарска припрема посету Орбана Кијеву

Из кабинета Виктора Орбана наведено је да посета мађарског премијера Кијева зависи од напретка у процесу враћања права мањинских Мађара у украјинској области Закарпатје
Мађарска припрема посету Орбана КијевуGetty © Leon Neal/Getty Images

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да Министарство спољних послова ради на припремама посете премијера Виктора Орбана Кијеву.

"Када буде време за посету, мађарски премијер ће такође путовати у Кијев, Министарство спољних послова тренутно ради на њеној припреми", рекао је Сијарто за мађарски портал "Индекс".

Сијарто је подсетио да је Орбан разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским на самиту Европске уније 9. фебруара. Мађарски лист "Непсава" пренео је да је током кратког сусрета са Зеленским на маргинама самита Орбан добио позив да посети Кијев.

За разлику од других лидера ЕУ, Орбан од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини није посетио Кијев, подсећа ТАСС.

Агенција наводи да је из Орбановог кабинета наведено да посета мађарског премијера зависи од напретка у процесу враћања права мањинских Мађара у украјинској области Закарпатје.

image
VV inauguration
banner