Свет

"Шпигл": Овом једрилицом је наводно саботиран Северни ток (ФОТО)

Према наводима "Шпигла", тај брод су у локалној фирми за изнајмљивање закупила група непознатих лица, а извештај у који су новинари тог листа имали увид садржала је и његову фотографију
"Шпигл": Овом једрилицом је наводно саботиран Северни ток (ФОТО)www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard

Наставља се с покушајима контроле штете изазване открићем америчког новинара Симора Херша да су САД и Норвешка одговорне за саботажу на гасоводу Северни ток 1 и 2. 

У том смеру је немачки лист "Шпигл" објавио фотографију једрилице која је наводно коришћена у припреми и спровођењу терористичког напада на Северни ток.

Једрилица "Андромеда", која је наводно коришћена за транспорт експлозивних направа, била је усидрена у луци Бреге, на острву Риген на северу Немачке.

Према наводима "Шпигла", једрилицу су локалној фирми за изнајмљивање закупила група непознатих лица, а извештај у који су новинари тог листа имали увид садржала је и његову фотографију.

Реч је о луксузној јахти дужине 15 метара коју производи немачка компанија "Баварија јахтс". Како наводи немачки лист, тај брод поседује моћан мотор и погодан је за пловидбу на отвореном мору.

Како се наводи у извештају, то пловило је напустило луку у Ростоку пре нешто што се на кратко усидрило у луци Вик, на северу острва Риген.

Немачки тужиоци рекли су недавно за "РИА Новости" да су између 18. и 20. јануара 2023. године трагали за неименованим бродом, наводно због сумњивог закупа. Они су потврдили да постоји сумња да је тај брод коришћен за превоз експлозивних направа које су коришћене током саботаже на Северном току.

Како се наводи у немачком тужилаштву, нема индикација да је компанија у чијем се власништву налази број учествовала у организацији напада.

"Њујорк тајмс" је недавно објавио да иза напада на Северну ток наводно стоји "проукрајинска организација", чији циљеви "нису нужно били познати властима у Кијеву". Немачки лист "Цајт" је напад повезао са особама из Украјине, док је "Тајмс" тврдио да су западним обавештајним службама позната имена украјинских спонзора саботаже на Северном току.

image
VV inauguration
banner