Свет

Вашингтон се крије иза Северне Кореје: Америка нашла изговор да повећа нуклеарни арсенал

Амерички генерал ваздухопловства Ентони Котон говорио је о потреби да се ојача нуклеарни арсенал земље како би се суочио са "изазовима" попут Пјонгјанга и других ривалских држава
Вашингтон се крије иза Северне Кореје: Америка нашла изговор да повећа нуклеарни арсеналwww.globallookpress.com © Brian Cahn

Америчка влада ће радити на побољшању својих нуклеарних снага, рекао је високи војни командант, обећавајући да ће ојачати амерички арсенал на копну, у ваздуху и на мору као одговор на "одметничке" акције Северне Кореје.

Говорећи пред Комитетом за оружане снаге Сената у четвртак, генерал ваздухопловства Ентони Котон говорио је о потреби да се ојача нуклеарни арсенал земље како би се суочио са "изазовима" попут Пјонгјанга и других ривалских држава, преноси РТ интернешенел.

"Северна Кореја је извела невиђени број лансирања ракета 2022. године, а њена нова интерконтинентална балистичка ракета (ИЦБМ), која се назива КН-28, наглашава да безбедносни изазов наставља да расте", рекао је он. "Да бисмо осигурали нашу сталну способност да служимо као темељ интегрисаног одвраћања, ми унапређујемо сваки део нуклеарне тријаде, као и системе контроле и комуникације нуклеарног командовања".

"Тријада" се односи на три примарне методе испоруке нуклеарног оружја, укључујући копнене ракетне силосе, стратешке бомбардере дугог домета и подморнице са нуклеарним оружјем.

Котон је даље оптужио Северну Кореју да се понаша као "одметничка" нација која "представља претњу Сједињеним Државама и нашим савезницима", наглашавајући да Вашингтон мора да настави да побољшава своје "ефикасно и кредибилно нуклеарно одвраћање".

Тензије на Корејском полуострву порасле су током прошле године, а ДНРК је извршила рекордан број тестирања оружја усред налета заједничких америчко-јужнокорејских ратних игара.

Војне активности су настављене до 2023. године, при чему је Пјонгјанг испалио пројектиле док Вашингтон и Сеул настављају са више рунди вежби, укључујући недавну у којој је учествовао амерички бомбардер са нуклеарним оружјем.

Северна Кореја је у више наврата осуђивала такве вежбе као пробе за инвазију и инсистира на томе да има сва права да изврши лансирање пројектила и развије сопствене снаге за "одвраћање".

Међутим, амерички званичници настављају да врше притисак на Пјонгјанг да одустане од свог нуклеарног арсенала, а портпарол Стејт департмента Нед Прајс обећао је у четвртак да ће наметнути повећане "трошкове" ДНРК док не "промени свој приступ" и напусти своје оружје. Иако је Прајс позвао на "дијалог и дипломатију" са Северном Корејом, чини се да председник Џо Бајден до сада није уложио никакав напор да седне са руководством земље или одржи нову рунду преговора како би деескалирао тензије.

Америка користила Иран као изговор за противракетни штит у Европи

Није први пут да Америка под изговором опасности од неке земље шири свој арсенал и војно присуство ван земље.

Исто се догодило са постављањем противракетног штита у Пољској и радарских станица у Чешкој. Вашингтон је тада изговор нашао у наводној претњи од Ирана, истичући како тај потез није усмерен против Русије.

Упркос противљењу Москве и потписаним споразумом са Ираном, Америка је 2016. поставила антиракетни штит. Циљ је наводно била заштита чланица Алијансе од ракета кратког и средњег домета са Блиског истока, односно Ирана.

У Румунском граду Девеселу отворена је база на месту некадашњег војног аеродрома. То је била прва база у Европи опремљена системом Аегис.

За Русију је овај поступак био приближавање њеним стратешким тачкама. Кремљ сматра како је прави циљ противракетног штита неутралисање нуклеарног арсенала Москве. 

image
VV inauguration
banner