Свет

Вашингтон се уплашио "повећаних активности" руске подморничке флоте

Американци су позвали на узбуну још прошлог октобра када је директор Северне команде генерал Глен Ванхерк упозорио на све већи број руских подморница на нуклеарни погон класе "Северодвинск" код обала САД
Вашингтон се уплашио "повећаних активности" руске подморничке флотеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Званичници америчке морнарице забринути су због активности руске подморничке флоте код обала Сједињених Држава оцењујући да на тај начин Руска Федерација угрожава њихову безбедност. Такође наводе да су руске подморнице све присутније и у Средоземном мору, поред већ обимних снага у Црном мору које укључују и нуклеарне подморнице.

"Имамо индиције да су подморнице на нуклеарни погон распоређене поред обала САД и у Средоземном мору, али и дуж европске периферије", изјавио је за "Њузвик" директор Руског института за поморске студије (РМСИ) на Америчком поморском ратном колеџу Мајкл Петерсон, те додао да актуелно распоређивање подсећа на совјетску тактику коришћену у време Хладног рата.

Са око 58 пловила руска морнарица једна је од највећих светских подморничких флота. Амерички војни стручњаци не знају колико је подморница распоређено по свету, али констатују огроман пораст ових акција у последње две деценије.

Американци су позвали на узбуну још прошлог октобра када је директор Северне команде генерал Глен Ванхерк упозорио на све већи број руских подморница на нуклеарни погон класе "Северодвинск" код обала САД.

Руска подморничка флота наставља јачање својих способности и има на располагању бројне предности, међу којима је подморница "Белгород", способна да лансира торпедо на нуклеарни погон. У јануару ове године извештаји су указивали на то да је "Белгород" завршио серију тестова модела торпеда "посејдон", који је окарактерисан као супероружје.

Председник Русије Владимир Путин најавио је крајем прошле године да ће његова земља градити више подморница на нуклеарни погон, не би ли осигурала безбедност Русије у деценијама које долазе. 

Иако су војни експерти веровали да ће рат у Украјини успорити руску морнарицу, РФ је наставила да своје нуклеарне подморнице шаље у далека мора, што забрињава Пентагон.

Руска Федерација ради на унапређењу својих подморничких снага од времена распада Совјетског Савеза 1991. У последњих неколико година Москва је развила бројне подморнице које могу да приђу циљевима у Сједињеним Државама и континенталној Европи.

image