Свет

Естонска премијерка симпатише нацистичку Немачку

Каласова је руске ударе упоредила у Украјини с црвеноармејским бомбардовањем главног града њене земље 1944. током борби са снагама нацистичке Немачке
Естонска премијерка симпатише нацистичку Немачку© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Естонска премијерка Каја Калас изазвала је жестоку реакцију на Твитеру након што је сугерисала да је савезничко ослобађање Талина током Другог светског рата негативан догађај.

Каласова је упоредила руске ударе у Украјини с црвеноармејским бомбардовањем главног града њене земље 1944. током борби са снагама нацистичке Немачке.

"Пре 79 година совјетски авиони бомбардовали су Талин и уништили скоро четвртину града", написала је премијерка на Твитеру. 

Каласова, чија је Реформска партија победила на тамошњим изборима на кампањи заснованој на русофобији и охрабривању Украјине да настави рат, оптужила је Русију да користи "исту терористичку тактику" у Украјини, што је изазвало бројне реакције на њеном налогу – у већини коментара је оптужена да је изоставила историјски контекст, као и то да је Црвена армија ослободила Естонију нацистичке окупације.

Међу реакцијама је и ова: "Кажите шта хоћете о немачком канцелару, он се барем не жали на бомбардовање Дрездена."

У октобру 1939, месец дана након што је избио рат у Европи с немачком инвазијом на Пољску, Естонија је дозволила совјетским трупама да буду стациониране у земљи. Пошто је 1940. на власт дошла промосковска левичарска странка, земља је приступила Совјетском Савезу. Под немачком окупацијом је била од 1941. до 1944.

Од стицања независности током распада СССР-а естонске власти су догађаје из 1940. приказале као "анексију", а ослобађање од фашизма као "совјетску окупацију".

Русија је осудила случајеве величања бивших нацистичких колаборациониста у Естонији, укључујући годишње скупове ветерана Естонске легије и 20. Вафен гренадирске дивизије СС.

image
VV inauguration
banner