Свет

Мaкарти објављује снимке нереда у америчком Капитолу

На видео-снимцима се, између осталог, види да неколико полицајаца није покушало да заустави најпознатијег учесника нереда Џејкоба Ченслија званог Шаман док се шетао ходницима
Мaкарти објављује снимке нереда у америчком Капитолуwww.globallookpress.com © Lev Radin

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса републиканац Кевин Макарти остао је при одлуци да с Такером Карлсоном са "Фокс њуза" подели више од 40.000 сати снимака с безбедносних камера нереда који су се одиграли 6. јануара 2021. на вашингтонском Капитолу.

"Фоксов" водитељ већ је емитовао неке клипове у својој емисији "Такер Карлсон тунајт", тврдећи да су људи који су провалили на Капитол махом били "мирни и уредни". Међутим, његову оцену поменутог догађаја критиковали су многи – и демократе и републиканци.

"Рекао сам на самом почетку – транспарентност. И управо то ми је био мотив. Људи би могли да погледају материјал и виде шта се заправо десило тог дана", рекао је Макарти новинарима.

Такође, његово мишљење је да је најправедније да се сви снимци учине доступним јавности "како се 6. јануар више никада не би поновио".

Карлсон, који је емитовао до сада необјављене клипове, инсистирао је да снимци "руше" тврдње да је "6. јануар био побуна", односно да већина људи који су тог дана ушли у Капитол нису били насилни, нити су се понашали као вандали.

На видео-снимцима се, између осталог, види да неколико полицајаца из Капитола није покушало да заустави најпознатијег учесника нереда Џејкоба Ченслија званог Шаман док се шетао ходницима. Ченсли је касније осуђен на 41 месец затвора због својих тадашњих поступака.

Шеф полиције америчког Капитола Том Мангер рекао је пак да је Карлсонова емисија била "пуна увредљивих и погрешних закључака", односно да су полицајци користили "тактику деескалације како би наговорили изгреднике да напусте зграду", пренео је Си-Ен-Ен.

Бивши председник Доналд Трамп, којег су демократе тада оптужиле за подстицање нереда, написао је на друштвеним мрежама да нови снимак "баца потпуно другачије светло на оно што се догодило". Даље је тврдио да је Комисија Представничког дома која је истраживала напад на Капитол била "џиновска превара".

Нереди 6. јануара 2021. уследили су неколико дана након председничких избора 2020. године, када су Трампове присталице упале на Капитол тврдећи да је кандидат демократа Џозеф Бајден покрао изборе. Више особа је изгубило живот у хаосу који је уследио.

image
VV inauguration
banner