Свет

Трамп: Члановима одбора Представничког дома за истрагу упада на Капитол судити за издају и превару

Након што је амерички новинар Такер Карлсон објавио нове снимке упада на Капитол, Доналд Трамп је изјавио да би члановима одбора Представничког дома за 6. јануар требало судити за издају и превару
Трамп: Члановима одбора Представничког дома за истрагу упада на Капитол судити за издају и преваруGetty © Doug Mills-Pool/Getty Images

Члановима распуштеног одбора Представничког дома за 6. јануар предвођеног демократама "треба судити за превару и издају", објавио је бивши председник САД Доналд Трамп на друштвеним мрежама, након што је амерички новинар Такер Карлсон објавио одломке снимака које су сигурносне камере забележиле током протеста у Капитолу 2021. године.

"Такер Карлсон је обавио одличан посао", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут соушл након објављивања снимака.

"Неизабрани комитет политичких шарлатана и насилника потпуно је раскринкан. Они су свесно одбили да покажу битне видео снимке. Треба им судити за превару и издају, а оне који су затворени и који су правно гоњени треба одмах пустити на слободу", оценио је Трамп.

Карлсон је ове недеље емитовао снимак са сигурносних камера забележен током упада на Капитол 6. јануара 2021. године, укључујући и снимке на којима се како Џејкоба Ченслиа, познатијег као "Кју-анон Шаман", полицијски службеници спроводе кроз просторије Конгреса.

Шеф полиције америчког Капитола Том Мангер рекао је пак да је Карлсонова емисија била "пуна увредљивих и погрешних закључака", односно да су полицајци користили "тактику деескалације како би наговорили изгреднике да напусте зграду", пренео је Си-Ен-Ен.

Нереди 6. јануара 2021. уследили су неколико дана након председничких избора 2020. године, када су Трампове присталице упале на Капитол тврдећи да је кандидат демократа Џозеф Бајден покрао изборе. Више особа је изгубило живот у хаосу који је уследио.

Карлсон је инсистирао је да снимци "руше" тврдње да је "6. јануар био побуна", односно да већина људи који су тог дана ушли у Капитол нису били насилни, нити су се понашали као вандали.

Прошлог месеца, америчка штампа је известила да су Карлсонови ТВ продуценти били на Капитол Хилу како би испитали видео снимке чија укупна дужина трајања износи око 41.000 часова, а који покривају више углова из целог Капитола. Карлсоновој екипи је приступ снимцима обезбедио председник Представничког дома Кевин Макарти.

image