Свет

Демонстранти у Молдавији се сукобили са полицијом, ухапшене 54 особе (ВИДЕО)

У колони је више хиљада људи, које предводе посланици из опозиционе партије Шор захтевајући од владе да грађанима рефундирају трошкове за грејање и струју, као и оставку председнице Маје Санду и кабинета министара
Демонстранти у Молдавији се сукобили са полицијом, ухапшене 54 особе (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

У центру главног града Молдавије, Kишињева, данас су избили сукоби полиције и учесника опозиционог протеста који покушавају да пробију полицијску блокаду на прилазу главном градском тргу, преноси ТАСС.

У колони је више хиљада људи, које предводе посланици из опозиционе партије Шор захтевајући од владе да грађанима рефундирају трошкове за грејање и струју, као и оставку председнице Маје Санду и кабинета министара.

После краћих сукоба са полицијом, демонстранти су, заобилазећи кордоне специјалаца, отишли ​​до зграде парламента, председничке резиденције.

Посланици опозиционе партије Шор Вадим Фотеску, Регина Апостолова и потпредседница политичке снаге Марина Таубер преговарају са представницима агенција за провођење закона, тражећи да се демонстрантима дозволи митинг.

Генерални инспекторат полиције Молдавије објавио је на свом сајту да су приведена 54 демонстранта, укључујући 21 малолетника.

Организатори протеста оптужили су власти да организују провокације и друге незаконите радње како би омели почетак мирних демонстрација.

"Данас смо суочени провокацијама власти и полиције. Људи су незаконито искрцавани из аутобуса, упркос томе, хиљаде демонстраната иду у престоницу пешке, други су организовали скупове на терену, ширећи протест и у другим деловима земље", рекао је Фотеску.

Лидери протеста уверавали су да ће протести бити мирни и оптужили власти за провокације. Демонстранти их оптужују да нису успели да се изборе са растом цена, 20-годишњом инфлацијом која је достигла 30 одсто у 2022. Током скупова чују се слогани који позивају на распуштање парламента и оставку председника земље.

Протести у Молдавији

У Молдавији се од лета 2022. одржавају масовни протести, чији учесници траже оставку председнице Маје Санду и владе коју је формирала владајућа Партија акције и солидарности.

Демонстранти криве власти за економску кризу у којој су цене гаса порасле седам пута, трошкови хране, струје, комуналија и горива су нагло порасли, а инфлација је достигла рекордних 34,62 одсто на годишњем нивоу.

Руководство земље критикује се због неспремности да преговара са Русијом о бољим ценама гаса, милитаристичких изјава, као и због политичког притиска на представнике опозиције.

Подсетимо, прошле године такви скупови у Кишињеву су окончани сукобима са полицијом која није дозволила демонстрантима улазак у центар престонице. У октобру је полиција растерала шаторски камп који је организовао демонстрације између зграде парламента и Председништва.

Молдавска премијерка Наталија Гаврилица поднела је оставку 10. фебруара, само годину и по дана од именовања.

Ухапшена 54 демонстранта

На протестима су ухапшена 54 демонстранта, укључујући 21 малолетника, саопштено је данас из Генералног полицијској инспектората Молдавије.

''Они су приведени због сумњивог понашања и држања забрањених предмета. Приведени су у полицијске станице ради идентификације", наводи се у саопштењу, уз објављене фотографије младих људи са перорзеима и бибер-спејем, преноси ТАСС.

Заменица лидера опозиционе странке Шор Марина Таубер рекла је на митингу да је међу приведенима и почасни председник странке Валериј Клименко.

Полиција је оптужила демонстранте за кршење закона о окупљањима и за агресивност према полицајцима.

image