Свет

Ми смо већи пацифисти од вас: Украјински министар спољних послова критиковао немачке активисте

Дмитриј Кулеба оптужио је демонстранте да ефективно позивају на пропаст Украјине
Ми смо већи пацифисти од вас: Украјински министар спољних послова критиковао немачке активистеwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба тврди да немачки активисти који се противе испоруци оружја Кијеву у суштини позивају на уништење његове земље. Дипломата такође тврди да украјински војници више воле мир од берлинских пацифиста.

У интервјуу за "Билд", Кулеба је сугерисао да немачки демонстранти "морају да буду поштени и да преправе своје слогане". Уместо плаката са натписом "Зауставите рат! Нема испорука оружја", навео је дипломата, активисти "треба да напишу шта заиста мисле: нека Руси убијају, муче и силују Украјинце". Кулеба је инсистирао да је то "управо оно што ће се догодити ако не будемо имали оружје да се одбранимо."

"Сваки Украјинац, чак и војник у рову... жели мир више од најпацифистичкијих демонстраната код Бранденбуршке капије" у Берлину, додао је министар.

На питање да ли сматра да Немачка чини довољно у смислу војне подршке Кијеву, Кулеба је одговорио да би Берлин "заиста могао више да помогне артиљеријском муницијом". Он је такође оптужио немачку владу да одуговлачи са потписивањем уговора када су произвођачи оружја наводно спремни да задовоље потребе Кијева.

Крајем фебруара, десетине хиљада Немаца окупило се у центру Берлина захтевајући мировне преговоре у Украјини и прекид даљих испорука оружја Кијеву.

Сличан протест одржан је отприлике у исто време испред америчке ваздухопловне базе Рамштајн у југозападној Немачкој, где су се западни званичници редовно састајали током прошле године како би координирали помоћ Украјини.

Скоро 750.000 људи потписало је петцију "Манифест за мир" која је покренута прошлог месеца.

Док немачки канцелар Олаф Шолц тврди да су мировни преговори мало вероватни у овом тренутку јер Москва наводно није вољна да преговара у доброј вери, Русија је у више наврата јасно ставила до знања да је у принципу отворена за разговоре са Украјином, под условом да власти у Кијеву признају "реалност на терену".

image
VV inauguration
banner