Свет

Градоначелник Сеула: Јужна Кореја да јача свој нуклеарни програм

Све је већи број високих јужнокорејских званичника указује на могућност развоја нуклеарног оружја, или прераспоређивања америчких тактичких нуклеарних пројектила
Градоначелник Сеула: Јужна Кореја да јача свој нуклеарни програмGetty © Pool

Градоначелник Сеула Ох Се-Хун рекао је да Јужна Кореја треба да произведе сопствено нуклеарно оружје како би ојачала унутрашњу одбрану од Северне Кореје.

У ексклузивном интервјуу за Ројтерс он је рекао да се они не могу везати за причу о денуклеаризацији, чак и уз ризик од међународних последица.

Градоначелник Сеула тако је дао "ново гориво" дебати која је у току о томе како би Јужна Кореја требало да се наоружа док се Север утркује у усавршавању нуклеарног оружја. 

"Дошли смо до тачке у којој је тешко убедити људе да треба да се уздржимо од развоја нуклеарног оружја и да се држимо денуклеаризације. Северна Кореја је скоро успела да употреби тактичко нуклеарно оружје и обезбедила је најмање десетине бојевих глава", рекао је Се-Хун.

Према њему, Југ би на располагању требало да задржи нуклеарну опцију. 

Се-Хун је, иначе, утицајни члан конзервативне партије и један од највиших званичника који се активно залаже за јужнокорејски програм нуклеарног оружја. Задужен је за надгледање вежби цивилне одбране у Сеулу и интегрисани безбедносни механизам који има за циљ заштиту градске области у којој живи скоро половина од 51 милиона становника земље.

Помиње се и као кандидат за председника у 2027. години.

Усред напретка војске Северне Кореје и сумње у посвећеност или способност САД да заштите Јужну Кореју, све већи број високих јужнокорејских званичника указује на могућност развоја нуклеарног оружја или прераспоређивања америчког нуклеарног оружја које је повучено са Корејског полуострва 1990-их.

Америчка администрација, међутим, остала је посвећена денуклеаризацији.

Истраживања показују да јавност ипак даје подршку некада незамисливу идеју о домаћем нуклеарном арсеналу.

У анкети коју је 1. марта објавио "Дејта рисрч", више од 70 одсто Јужнокорејаца подржава развој нуклеарног оружја, а 27 одсто се противи. Чак 59 одсто сматра да ће Северна Кореја вероватно употребити нуклеарно оружје ако избије рат на полуострву.

Ох је рекао да је украјинска криза учврстила његово уверење да је идеја денуклеаризације изгубила на привлачности и да би нуклеарно оружје било најефикасније средство одвраћања од напада Севера, али и да би послао поруку Кини да обузда војно јачање Северне Кореје.

Да подсетимо, Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је позвао своје трупе да се припреме за "праве борбе", док САД и Јужна Кореја спроводе војне вежбе на Корејском полуострву. Те вежбе чине да опасност од нуклеарног рата буде "реална", тврде у Пјонгјангу.

image