Свет

Молдавски опозиционар демантовао власт: Иза нас не стоји ни Русија ни руске специјалне службе

Ни ја ни мој тим не служимо ничијим интересима, осим интересима народа Молдавије, зато власт не треба за све своје грешке да криви опозицију или Москву, поручио је Илан Шор
Молдавски опозиционар демантовао власт: Иза нас не стоји ни Русија ни руске специјалне службе© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Молдавски политичар Илан Шор, из опозиционе партије Шор, демантовао је изјаве полиције и власти те земље да руске специјалне службе стоје иза протеста у Молдавији.

"Ни ја ни мој тим не служимо ничијим интересима, осим интересима народа Молдавије. И не треба за све своје грешке кривити опозицију, протестни покрет, Русију. Иза нас не стоје ни Русија ни руске специјалне службе. Још једном понављам, нема никог, осим народа Републике Молдавије. Чланови мог тима и ја се водимо само према упутствима народа", рекао је Шор у видео поруци објављеној на Телеграму.

Политичар је напоменуо да су током митинга опозиције у редовима полиције виђени маскирани странци, који нису говорили ни руски ни молдавски.

"Говорили сте о страним диверзантима који су дошли у Молдавију да дестабилизују ситуацију. И нисте погрешили, само што су диверзанти били на вашој страни. Шта су радили људи у маскама, који нису говорили ни молдавски ни руски, а новинарима су одговарали: 'Не говорим румунски' (I don't speak Romanian). Зашто странци хапсе држављане Молдавије?", упитао је опозиционар.

Шор је нагласио да ће се протести у земљи наставити све док власти не исплате становништву за грејање и струју за три зимска месеца.

"У многим европским земљама владе су грађанима доделиле средства за плаћање комуналија. Поновићу, захтеви који се постављају на протестима нису захтеви Шора или странке Шор. Ово је захтев обичних људи који заиста немају шта да једу. Протести ће бити настављени док се не исплате. Или плати или дај оставку", поручио је он.

Протести у Молдавији

У Молдавији се од лета 2022. одржавају масовни протести, чији учесници траже оставку председнице Маје Санду и владе коју је формирала владајућа Партија акције и солидарности.

Демонстранти криве власти за економску кризу у којој су цене гаса порасле седам пута, трошкови хране, струје, комуналија и горива су нагло порасли, а инфлација је достигла рекордних 34,62 одсто на годишњем нивоу.

Руководство земље критикује се због неспремности да преговара са Русијом о бољим ценама гаса, милитаристичких изјава, као и због политичког притиска на представнике опозиције.

Подсетимо, прошле године такви скупови у Кишињеву су окончани сукобима са полицијом која није дозволила демонстрантима улазак у центар престонице. У октобру је полиција растерала шаторски камп који је организовао демонстрације између зграде парламента и Председништва.

image