Свет

Француски политичар: Норвежани умешани у саботажу Северног тока због личног профита

Лидер покрета "Патриоте" Флоријан Филипо каже да су се САД годинама бориле против гасовода и да је ова борба постала саставни део њихове политике
Француски политичар: Норвежани умешани у саботажу Северног тока због личног профитаwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Лидер француске десничарске партије "Патриоте" Флоријан Филипо изјавио је да су Американци одговорни за саботажу Северног тока.

"Још пре теорије коју је изнео цењени новинар Симор Херш, било је очигледно да иза експлозије стоје Американци. Уосталом, и пре рата у Украјини, Сједињене Државе су се годинама бориле против гасовода Северни ток. Ова борба је постала саставни део њихове политике", рекао је Филипо у интервју за "РИА Новости".

Он је додао да је почетком фебруара 2022., амерички председник Џозеф Бајден изјавио да су Американци у стању да се постарају да гасовод нестане, а да се то и догодило, јер је и било у интересу Американаца.

Према његовим речима, остаје питање да ли су то Американци урадили сами или заједно са Норвешком.

"Нема ничег апсурдног у томе, јер је Норвешка конкурент Русији по гасу, а у многим земљама руски гас је замењен норвешким. Тако да су и они имали свој интерес и обогатили се на тај рачун", објаснио је он.

Француска мора да напусти НАТО

Филипо је упозорио да Алијанса и САД гурају Европу у светски рат и да због тога Француска мора да се повуче из НАТО-а. 

"Све више Француза је почело да се замара овом трком са трећим светским ратом. Видимо да нас гурају да се укључимо у овај сукоб, иако до тога не би требало да дође. НАТО и САД нас терају да пошаљемо оружје Украјини. Ако наставимо да их слушамо, никада нећемо доћи до мира, већ до трећег светског рата", упозорио је он.

Према његовим речима, Северноатлантска алијанса и САД су против Русије и Кине, и следе веома милитантну агенду.

"Желимо да се Француска уразуми и повуче из НАТО-а. Овај савез треба распустити, он нема разлога да постоји, то је организација рата, о чему сведоче и последње године. Морамо да зауставимо ову агенду светског рата против Русије и Кине, ово је апсолутно лудило", нагласио је политичар.

Прекид енергетских веза са Русијом катастрофа за Европу

Француски политичар је истакао да је највећи утицај на Европу имао прекид енергетских односа са Русијом, који је заиста имао погубан ефекат.

"Прекид енергетских веза са Русијом био је катастрофа за Европу. Посебно је погодио Немачку, али и Француску. Ми сада купујемо течни природни гас од САД, који кошта много више од руског. То не може, а да нас не брине", објаснио је он.

Према његовим речима, трговински дефицит у Француској је постао рекордан, јер се удвостручио за годину дана.

"Осим тога, постоји снажан утицај на животну средину, јер смо руски гас добијали гасоводом, а амерички ЛНГ добијамо у танкерима, што је веома лоше за животну средину", објаснио је.

Што се тиче економских последица, Филипо је подсетио да су европске земље то већ прошле када је ЕУ први пут увела санкције Руској Федерацији 2014, која је тада постала јача, а да су Европљани ослабили.

"Због свега тога смо знали да ће се нове санкције поново окренути против нас. Изгубили смо и на енергетском и на економском становишту. Због повећања цена енергије, многе европске компаније су почеле да се селе у Сједињене Државе. У Француској су многе пекаре и мала предузећа почеле да се затварају, јер не могу да плате струју, тако да је ситуација заиста катастрофална", појаснио је.

Париз је амерички пион

Филипо је нагласио да је Француска пион Сједињених Држава, што јој не дозвољава да буде посредник у Украјини.

"Да је Француска слободна и да није подређена ЕУ и НАТО-у, могла би да игра балансирајућу улогу, улогу посредника. Сигуран сам у ово, јер имамо дипломатску традицију, историјске везе са Русијом и увек смо могли да преговарамо са различитим земљама", рекао је он.

Али данас Француска не може да делује у овом својству због свог подређеног положаја у међународној арени.

"Верујем да Француска има привилегован положај за посредничку улогу – политичку, историјску и географску, али данашња Француска, која ни не личи на Француску, је пион Вашингтона и ова позиција је спречава да делује", навео је он и додао да ће Француска моћи да игра улогу посредника у Украјини када изађе из ЕУ и из НАТО-а.

image