Свет

Нинисте: Чланство Финске у НАТО-у неће бити потпуно без Шведске

Захвални смо турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на одлуци да почне ратификацију, рекао је фински председник
Нинисте: Чланство Финске у НАТО-у неће бити потпуно без Шведске© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File

Чланство Финске у Северноатлантској алијанси важно је за ту северну земљу, која је захвална турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на одлуци да почне ратификацију, али без Шведске чланство Финске у НАТО неће бити потпуно, рекао је фински председник Саули Нинисте.

"Лепо је чути ваше вести о НАТО-у. Чули смо да турски парламент почиње да ради на ратификацији чланства Финске у НАТО. Шведска је наш сусед, због чега наше чланство неће бити потпуно док се не укључи и она. Потребна су нам сва 32 члана", рекао је фински председник.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио да је парламент земље започео процес ратификације захтева Финске за придруживање НАТО-у.

Раније је фински парламент великом већином подржао закон о придруживању те земље НАТО-у, рекао је председник тамошње скупштине, пренео је Ројтерс.

Споразум Северноатлантског пакта и закон о приступању Финске усвојени су са гласовима 184 од 200 чланова парламента, седам је било против и један посланик је остао уздржан.

Завршну одлуку о захтеву Финске за чланство у НАТО-у, након гласања парламента, донеће председник те земље Саули Нинисте, који је прошле недеље рекао да ће потписати овај закон, али да то "из практичних разлога" може да сачека до априлских избора.

image
VV inauguration
banner