Свет

”Шпигл”: Немачкој малопродајној индустрији прети катастрофа

Није искључена могућност да дође до таласа затварања продавница, упозоравају из Удружења трговаца
”Шпигл”: Немачкој малопродајној индустрији прети катастрофа© Unsplash

Немачка малопродајна индустрија је у опасности због раста трошкова енергије и великог пада потрошње, пише "Шпигл".

Према проценама Удружења трговаца, мале продавнице у градским центрима биће прве које ће се суочити са ризиком од банкрота. 

Они наводе да би финансијску помоћ коју је намачка влада обећала грађанима и привреди, требало усмерити и на малопродајну индустрију. 

"Уколико се то не догоди, суочићемо се са катастрофом у многим урбаним центрима", упозорили су из удружења и додали да не искључују могућност да дође до таласа затварања продавница.

Трговци су истакли да би криза могла да се избегне инвестицијама и новим "креативним идејама", али да је за тако нешто потребна сарадње малопродајне индустрије и власти.

Из удружења су навели да "вреће са новцем сигурно неће бити пуније у скорије време", те да је неопходно удруживање свих актера - од градских руководстава, преко маркетиншких агенција, малопродаје и гастрономије, до културних институција и грађана.

Федерални завод за статистику раније је известио да је продаја хране у Немачкој достигла најнижи ниво од 2017. године, као и да су на удару текстилна и грађевинска индустрија. 

image