Свет

Руски дипломата: Злочини САД и НАТО у Авганистану остају некажњени

Американци и њихови сателити су након хаотичног повлачења оставили пустош иза себе, а сада покушавају да пребаце кривицу на авганистанске власти, каже руски дипломата Артур Черњаков
Руски дипломата: Злочини САД и НАТО у Авганистану остају некажњениwww.globallookpress.com © Saifurahman Safi

Тренутна тешка ситуација у Авганистану резултат је двадесетогодишњег војног присуства САД и других земаља НАТО-а, изјавио је руски дипломата Артур Черњаков, обраћајући се на 52. седници Савета Уједињених нација за људска права у Женеви.

"Двадесетогодишње војно присуство САД, Уједињеног Краљевства и њихових НАТО савезника један је од главних узрока садашњег проблема Авганистана", истакао је он, преноси ТАСС.

Черњаков је рекао да су Американци, Британци и њихови сателити након хаотичног повлачења у августу 2021. оставили пустош и сиромаштво иза себе, а сада бесрамно покушавају да пребаце кривицу на авганистанске власти, и траже политичке уступке од Кабула у замену за хуманитарну помоћ.

У међувремену, додао је, ''још није извршена одговарајућа правна процена злочина које су америчке и НАТО трупе починиле у Авганистану и злочини остају некажњени".

Према речима руског дипломате, "кораци за стабилизацију политичке ситуације, формирање инклузивне владе, борба против тероризма и трговине дрогом, као и за интегрисање земље у економске механизме региона и обезбеђивање права и слобода народа" изгледају као приоритет.

Талибански покрет кренуо је у операцију великих размера успостављања контроле над Авганистаном у пролеће 2021, након што је Вашингтон најавио планове за повлачење трупа из земље.

Продрли су у главни град Кабул 15. августа 2021. године, док је авганистански председник Ашраф Гани побегао из земље.

Талибани су 7. септембра 2021. објавили привремену владу, коју није признала ниједна држава.

image
VV inauguration
banner