Свет

НАТО пркоси Мађарској: Састанак који нарушава јединство Алијансе

Мађарска сматра да ова одлука нарушава јединство НАТО-а, али не може ништа друго него да прими к знању одлуку генералног секретара, рекао је мађарски министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто
НАТО пркоси Мађарској: Састанак који нарушава јединство Алијансе© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Састанак Комисије НАТО–Украјина на министарском нивоу биће одржан од 4. до 5. априла упркос протесту Мађарске, изјавио је министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто.

"Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће из више разлога сазвати састанак комисије НАТО–Украјина на министарском нивоу током Савета министара спољних послова НАТО-а, упркос ставу Мађарске да се састанак ове комисије може одржати само уз једногласну подршку", рекао је Сијарто мађарским новинарима након састанка са Столтенбергом.

Мађарска сматра да ова одлука нарушава јединство НАТО-а, али не може ништа друго него да прими к знању одлуку генералног секретара, рекао је Сијарто.

Према његовим речима, генерални секретар је обећао да ће на овом састанку бити речи о питањима заштите права националних мањина.

Мађарска од 2017. године блокира све састанке Комисије НАТО–Украјина изнад нивоа амбасадора, што значи да до сада министри спољних послова нису могли званично да се састану под окриљем комисије, а да би превазишао те формалне услове генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг морао је да организује одвојени састанак министара спољних послова НАТО-а и Украјине.

image
VV inauguration
banner