Свет

Шири се токсични круг око Епстиновог леша: Под истрагом извршни директор "Џеј-Пи Моргана"

Тужилаштво оптужује Џејмија Дајмона да је штитио свог клијента Џефрија Епстина иако се знало за његове сексуалне злочине
Шири се токсични круг око Епстиновог леша: Под истрагом извршни директор "Џеј-Пи Моргана"www.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Финансијска корпорација "Џеј-Пи Морган" поново се нашла под притиском да преда документацију свог дугогодишњег извршног директора Џејмија Дајмона у оквиру парнице против банке због пружања услуга педофилу Џефрију Епстину и његовим сарадницима, упркос бројним упозорењима.

Како преноси "Фајненшел тајмс", адвокати укључени у два одвојена случаја - један који је покренула наводна Епстинова жртва, а други тужилаштво Америчких Девичанских острва где је Епстин имао кућу - затражили су од њујоршког судије да натера банку да достави листе позива и преписке Џејмија Дајмона пре 2006. године и у периоду 2014-2019.

"Џеј-Пи Морган", са којим је Епстин пословао од 1998. до 2013. године, "до данас није успео да достави ниједан документ старији од 2006. године и одбија да прегледа те материјале" који су припадали кључним људима, укључујући Дајмона, "тврдећи да би то било претерано оптерећујуће", навели су адвокати неименоване жртве.

Америчка Девичанска Острва, која су оптужила "Џеј-Пи Морган" да је "свесно, непромишљено и противзаконито" исплаћивао средства како Епстиновим сарадницима тако и жртвама чиме су помагали у трговини људима, и поновила су тврдњу да је "Дајмон био лично умешан у одлуку да задржи отвореним Епстинове рачуне, упркос томе што је био свестан високог ризика", као и да је прихватао као клијенте људе које им је Епстин препоручивао.

У тужби се додаје да, упркос томе што је извршни директор повезан са овом "веома релетанвном темом", банка пристала да им обезбеди документацију само до 2014. године.

Америчка Девичанска острва тврде да имају права да сазнају да ли је и шта банка сазнала о понашању Епстина 2019, што нису знали претходних десет година, од последњег пута када је Епстин оптужен (и признао кривицу) за сексуално злостављање деце и када је "Џеј-Пи Морган" прешао преко тога и наставио да сарађује са њим.

Адвокати Епстинове жртве кажу да је он већ 2000. године развио блиске личне односе са бившим извршним директором "Џеј-Пи Моргана" Џесом Стејлијем, након чега је будући шеф "Барклиза" више пута долазио Епстину у посету, што доказују "документа из 1998–2006", као и да би тражена документа Дајмона била "веома релевантна" за тврдње неименоване жене о трговини људима.

У делимично нецензурисаној жалби Америчких Девичанских острва, која је прошле седмице процурила у јавност, наводи се да је Дајмон извршио ревизију Епстинових рачуна након његовог хапшења на Флориди због оптужби за подстицање проституције 2006.

Интерни мејл који се цитира у жалби гласи: "Рачунам на одлив Епстинове имовине '08 (120 милиона долара или тако нешто?) јер не могу да замислим да ће остати (зависно од Дајмонове ревизије)".

Из "Џеј-Пи Моргана" је саопштено да нису пронашли никакве доказе о таквој ревизији нити је се Дејмон сећа. У саопштењу се додаје да су обе тужбе "без основа".

Епстин се изјаснио кривим за подстицање проституције на Флориди 2008. године. Након што је медијско извештавање поново привукло пажњу на тај случај, федерални тужиоци у Њујорку су га 2019. оптужили за трговину и сексуално злостављање десетина девојака. Убио се у затвору неколико недеља касније.

Џејми Дајмон је, иначе, један од неколицине шефова банака који је постао милијардер. Када је Барак Обама победио на изборима у САД 2008. спекулисало се да ће Дајмону припасти место министра финансија.

После референдума о изласку Британије из ЕУ, донирао је огромне суме новца за кампању "Остани", и, иако је донатор Демократске странке, пружао је економске савете тадашњем председнику Доналду Трампу.

image