Свет

Професорка ФПН: Запад не разуме ни Кину ни Русију, то продубљује неспоразуме

Професорка Факултета политичких наука оцењује да Запад, из незнања, доноси одлуке које продубљују неспоразуме са Кином и Русијом
Професорка ФПН: Запад не разуме ни Кину ни Русију, то продубљује неспоразумеwww.globallookpress.com © Shen Hong/XinHua

Показује се већ дуже време, не само због зкрајинске кризе, да Запад не разуме ни Кину ни Русију и често, може се рећи и готово већински, доноси одлуке које само продубљују међусобне неспоразуме с те две силе, истакла је професорка ФПН-а Драгана Митровић.

Она је за Танјуг навела да Пекинг нуди своје добре услуге и позива на мир и прекид непријатељстава.

"У томе је Кина готово изузетак, али је јасно да Сједињене Државе и њени савезници, који се де факто користе Уркајином као алатком за борбу против Русије и њено уништење или слабљење, неће прихватити овакву улогу Кине изузев ако им то не буде одговарало", истакла је она и нагласила да у овом тренутку није таква ситуација.

Професорка ФПН-а навела је да актуелна посета Си Ђинпинга Русији има велики значај, јер је у питању 41. сусрет двојице председника, што говори да имају изузетно изграђен однос, у који спада и међусобна подршка када је реч о политикама.

"Уочљиво је да је кинески председник, након што је по трећи пут изабран за лидера своје земље, за прву посету изабрао управо Москву, што се може сматрати наставком одржавања њихових односа на највишем нивоу, а подразумева и овакве посете", рекла је Митровић.

Она додаје да на њихове односе сигурно утиче много тога од украјинског сукоба и оптужбама на рачун Владимира Путина, до лоших односа Кине са удруженим Западом, почев од технолошког рата који Вашингтон води против Пекинга до изузетно агресивног држања политичког Запада у источној Азији и на Пацифику.

"Кина и Русија су суоснивачи Шангајске организације за сарадњу и блиско сарађују у оквиру БРИКС-а, а и носиоци су идеје мултиполарног света и нове реалности међународних економских и политичких односа, где су окупиле читав низ економија у успону", навела је професорка.

Напоменула је и да две велике силе имају важна питања на дневном реду њихових међусобних односа чији су они прокретачи, а ти догађаји превазилазе контекст украјинске кризе и све друге глобалне околности.

"Мислим да су ове стране желеле управо и да покажу да украјинска криза није оно што посебно боји њихове односе, као и односе Запада и према Русији и према Кини, јер Пекинг и Москва имају власититу агенду која то превазилази", рекла је професорка.

Према њеном мишљењу кинески председник овим доласком показује да је реч о једном новом степену сарадње, што, како каже, додатно отежава коминикацију са Западом одакле ће Кини и ово бити замерено, то јест такав однос према Русији биће примљен са још већим огорчењем.

image