Свет

Борељ: Посета Си Ђинпинга Русији смањује шансе за нуклеарни рат

Упркос упозорењима САД да Пекинг планира да пошаље оружје свом савезнику, високи представик ЕУ за спољну политику је изјавио да за то нема доказа и да Кинези нису прешли ниједну "црвену линију"
Борељ: Посета Си Ђинпинга Русији смањује шансе за нуклеарни ратwww.globallookpress.com © David Zorrakino

Путовање кинеског председника у Москву учинило је свет безбеднијим, смањујући шансе да Русија употреби нуклеарно оружје, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, преноси "Фајненшел тајмс".

Жозеп Борељ је изјавио новинарима да је председник Си Ђинпинг "веома јасно" рекао руском лидеру да не би требало да користи нуклеарно оружје, позивајући се на кинески мировни план за Украјину од 12 тачака.

"Ова посета смањује ризик од нуклеарног рата и они (Кинези) су то врло јасно рекли", рекао је Борел.

"Председник Си жели да смањи ризик да буде повезан са руском војном интервенцијом", додао је Борељ. "Они нису војно ангажовани и нема знакова да желе да се војно ангажују."

Упркос упозорењима САД да Пекинг планира да пошаље оружје свом савезнику, Борељ је изјавио да за то нема доказа. "Кинези нису прешли ниједну црвену линију", рекао је он, додајући да "Кина није у потпуности усклађена са Русијом."

Борељ је додао да кинески план за решење сукоба, који су САД одбациле, није довољан за решавање овог сукоба, али да он ипак није у потпуности "промосковски".

Предстојећи самит Кина-ЕУ

Међутим, Борељ је оптужио Кину да заједно са Индијом "искоришћава ситуацију". Кина је нудила "економску подршку" Русији куповином руске нафте по ниским ценама, тврди Борељ, додајући: "То је за њих добар посао. Не можете очекивати да Кина престане да купује руску нафту."

Борељ је рекао да ће "ускоро" отпутовати у Кину. Његова посета ће уследити након посете још три висока лица из ЕУ. Педро Санчез, премијер Шпаније, путује у Кину следеће недеље, француски председник Емануел Макрон ће ићи у Пекинг недељу дана касније, а у једном делу његове посете учестоваће и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Неколико држава чланица ЕУ критиковало је појединачне посете после контроверзне посете немачког канцелара Олафа Шолца у децембру. Летонски премијер Кришјанис Каринш рекао је да је то омогућило Кини да у односу на ЕУ ради по систему "завади па владај".

Међутим, Макрон је у петак, обраћајући се новинарима након европског самита, саопштио да ће се "координисати" са осталим партнерима из ЕУ. "Имамо заједнички европски став да се максимално ангажујемо заједно са Кином", рекао је он, додајући да је ЕУ говорила "јединственим гласом".

Иако Кина није била на дневном реду дводневног самита у Бриселу, "била је у позадини скоро свих тема", тврди неименовани званичник ЕУ.

Овај званичник је додао да ЕУ подстиче председника Кине Си Ђинпинга да разговара и са руским председником Путином и са председником Украјине Владимиром Зеленским.

"Мислимо да је позитивно то што је Кина ангажована. Инсистирали смо да то Кинези ураде у оба смера, и са Русијом и са Украјином."

Шарл Мишел, председник Европског савета лидера ЕУ, неће путовати у Кину са Фон дер Лајеновом и Макроном. Он се фокусирао на потенцијални самит ЕУ са Кином, рекао је званичник.

Датум тог самита још није одређен, изјавио је званичник ЕУ, али могуће је да ће се одржати пре јула. "На Кини је да предложи нови датум."

image