Свет

У Молдавији предлажу нов празник - слављење ранијег уједињења са Румунијом

Након што је званични језик у земљи преименован из молдавског у румунски, појављују се нове иницијативе које славе некадашње уједињење Молдавије и Румуније
У Молдавији предлажу нов празник - слављење ранијег уједињења са Румунијомwww.globallookpress.com © Geraint Nicholas

Посланик владајуће партије Акција и солидарност Пјотр Фрунзе предложио је да Молдавија уведе нови државни празник који би славио некадашње уједињење са Румунијом.

На овај начин, како он предлаже, земља би прославила чињеницу да је 1918. године дошло до уједињења ових двеју територија (додуше, без данашњег Придњестровља).

"Предлажем градоначелницима, локалним саветима, образовним институцијама да промовишемо историјску истину путем организовања културно-уметничких догађаја, који би дали на значају некадашњем уједињењу Бесарабије и Румуније од 27. марта 1918. године", рекао је Фрунзе новинарима.

Бесарабија, коју спомиње овај молдавски политичар, је историјска територија настала 1812. године, чија је земља данас подељена између Румуније, Молдавије и Украјине.

Уједињење Бесарабије и Румуније трајало је све до 1940. године и није подразумевало територију данашњег Придњестровља, у којем највећи део становништва, чак око 60 одсто њих, чине Руси и Украјинци. 

Управо из бојазни да би некада у будућности поново могло доћи до припајања Молдавије Румунији, Придњестровље је још пре распада СССР-а радило на добијању независности и отцепљењу од осталог дела садашње Молдавије.

У овим државама и дан данас постоје они који се залажу за то да Молдавија и Румунија формирају једну земљу, а неке од назнака које би могле подржати ову тезу укључују и данашњи последњи предлог молдавског политичара.

Молдавија је, подсетимо, овог месеца променила назив званичног језика, који је из молдавског преименован у румунски. 

image