Свет

Ројтерс: Иран прихватио да испоручи ракете и дронове Русији

За разлику од Запада, ми не заузимамо страну у украјинској кризи и желимо да се она оконча дипломатским путем, тврди ирански дипломата
Ројтерс: Иран прихватио да испоручи ракете и дронове Русији© Фото Танјуг/АП

Иран је обећао да ће Русији обезбедити ракете земља-земља и још више дронова, изјавили су Ројтерсу двојица високих иранских званичника и двојица иранских дипломата, што је потез на који ће вероватно оштро реаговати САД и друге западне силе.

Договор је, тврди се, постигнут 6. октобра, када су први потпредседник Ирана Мохамед Мокбер, два висока званичника из моћне иранске Револуционарне гарде и званичник Врховног савета за националну безбедност посетили Москву.

Чиме располаже Иран

"Руси су тражили још дронова и иранских балистичких пројектила са побољшаном прецизношћу, посебно пројектиле Фатех и Золфагар", рекао је један од иранских дипломата.

Анонимни западни званичник је ово потврдио, додајући да постоји споразум Ирана и Русије о обезбеђивању балистичких ракета земља-земља кратког домета, укључујући Золфагар.

Једна од беспилотних летелица које је Иран пристао да испоручи јесте Шахед-136, тврде западне дилопмате, оружје које се користи као „камиказа“. Фатех-110 и Золфагар су иранске балистичке ракете кратког домета, способне да погоде циљеве на удаљености од 300 до 700 километара.

Ирански дипломата је одбацио тврдње западних званичника да такви трансфери представљају кршење резолуције Савета безбедности УН из 2015. "Где се они користе, то није питање за продавца оружја. За разлику од Запада, ми не заузимамо страну у украјинској кризи и желимо да се она оконча дипломатским путем", рекао је дипломата.

Главни командант иранске Револуционарне гарде Хосеин Салами рекао је прошлог месеца да су неке од „већих светских сила“ спремне да купе иранско оружје. Како су пренели ирански државни медији у уторак, војни саветник иранског врховног лидера Рахим Сафави каже да 22 земље желе да купе иранске беспилотне летелице.

"Средства која користимо су руска"

Украјина је последњих недеља известила о низу руских напада у којима су наводно коришћене беспилотне летелице иранске производње Шахед-136.

Иранско министарство спољних послова у уторак одбацило је као неосноване извештаје о томе да Иран испоручује дронове и друго оружје Русији за употребу у Украјини, док је Кремљ негирао да су његове снаге користиле иранске беспилотне летелице за напад на Украјину.

На питање да ли је Русија користила иранске беспилотне летелице у кампањи у Украјини, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Кремљ нема никакве информације о њиховој употреби. "Средства која се користе су руска, ви то знате. Имају руска имена. Сва друга питања можете упутити Министарству одбране".

Реакције Беле куће

Стејт департмент оценио је да су иранске беспилотне летелице коришћене у понедељак, у јутарњем нападу на украјинску престоницу Кијев, рекао је амерички званичник. Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер такође је оптужила Техеран да лаже када је саопштио да Русија не користи иранске беспилотне летелице у Украјини.

Упитан о продаји иранских ракета земља-земља Русији, високи амерички војни званичник је рекао: „Немам ништа да кажем у овом тренутку, да ли је то тачно или не “.

Неколико држава Европске уније позвало је у понедељак на нове санкције Ирану због испоруке беспилотних летелица Русији.

image
VV inauguration
banner