Русија

Руски амбасадор у САД: Запад довео човечанство до границе нуклеарног Армагедона

Амерички званичници досегли су ново дно неодговорним изјавама о томе да је оружје са осиромашеним уранијумом уобичајена врста наоружања, рекао је Анатолиј Антонов, и подсетио на последице његове употребе у Ираку и Југославији
Руски амбасадор у САД: Запад довео човечанство до границе нуклеарног АрмагедонаGetty © Darko Bandic / Stringer

Западне земље предвођене Сједињеним Америчким Државама одлучиле су да доведу човечанство до опасне линије нуклеарног Армагедона, упозорио је амбасадор Руске федерације у САД Анатолиј Антонов.

Он је коментарисао изјаве америчких званичника да оружје са осиромашеним уранијумом представља уобичајени тип наоружања које се користи деценијама и не представља посебну опасност, пренео је ТАСС.

"Тешко је коментарисати ову врсту несувислости. Амерички званичници досегли су ново дно са својим неодговорним изјавама. Непрекинути проток смртоносног оружја долази у Украјину и помоћу њега убијају се цивили, уништавају стамбена насеља, школе, болнице, вртићи", цитирају се речи Антонова у саопштењу руске амбасаде.

Он је нагласио да чак ни то није довољно западним чудовиштима, како их је назвао.

"Сада желе да испоруче Кијеву нацистичку муницију са осиромашеним уранијумом. Изгледа да је просвећени Запад, предвођен Вашингтоном, чврсто одлучио да доведе човечанство до опасне линије иза које се све јасније назире нуклеарни Армагедон", изјавио је Антонов.

Он је указао на чињеницу да су о негативним последицама употребе такве муниције извештавали и потврдили их и западни новинари.

"Ако не желите да слушате нас, погледате извештаје европских колега", истакао је амбасадор.

Руски дипломата подсетио је да приликом употребе овакве муниције радиоактивна прашина пада на земљу, да је изузетно токсична и не може да буде деконтаминирана.

"Такве супстанце изазивају пораст обољевања од рака. Американци то добро знају јер су већ користили овакво оружје у Ираку и Југославији. Жртве су имале фаталне тегобе, а њихова деца урођене мане", упозорио је Антонов.

image