Свет

Семафор у квару? Коалициони одбори владајућих странака у Немачкој никако да реше спорна питања

Лидери Социјалдемократа (СПД), Зелених и Либерала (ФДП) разговарали су око 20 сати али нису постигли договор. Наставак преговора заказан је за уторак
Семафор у квару? Коалициони одбори владајућих странака у Немачкој никако да реше спорна питања© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Изградња аутопута, "опроштај" од грејања на нафту и гас, смањене емисије гасова: много је проблема са којима се суочава немачка владајућа "семафор" коалиција, а тон је у последње време оштрији, посебно између ФДП-а и Зелених.

Спорна питања требало би да се реше у коалиционом одбору. Али то до сада није било успешно, упркос маратонској сесији од 20 сати, пише "Шпигел".

Седница, која је прекинута због консултација немачко-холандске владе у Ротердаму, ипак је била делимично успешна будући да су странке саопштиле да су "постигле велики напредак у поверљивим и конструктивним разговорима".

Консултације ће бити настављене сутра, по повратку канцелара Олафа Шолца (СПД) али и министра економије Роберта Хабека (Зелени) и министра финансија Кристијана Линдера (ФДП) из Ротердама.

"Семафор" коалиција се већ месецима спори око бројних питања, од изградње пруга и путева, до заштите климе и замене система грејања на нафту и гас.

У коалиционом одбору су лидери владајућих партија и фракција, канцелар и неколико министара. Коалиционим споразумом договорено је да ће се одбор састајати једном месечно "како би разговарали о фундаменталним и актуелним политичким питањима и да би координисали даље планирање рада". У пракси, међутим, одбор се састајао много ређе.

Није необично да преговори дуго трају. Консултације коалиционог одбора прошлог септембра такође су трајале 18 сати - међутим, тада је постигнут договор о трећем пакету помоћи.

image