Свет

Радикални транс активисти након масовне пуцњаве у школи: "Транс дан освете" биће 1. априла

Трансродни тешко наоружани 28-годишњак убио је троје деветогодишње деце и троје одраслих запослених у приватној хришћанској школи у Нешвилу
Радикални транс активисти након масовне пуцњаве у школи: "Транс дан освете" биће 1. априла© Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Активисти из Мреже радикалних транс активиста (ТРАН) са седиштем у Вирџинији  најавили су "Транс дан освете" испред Врховног суда у Вашингтону, само неколико дана након што је трансродна особа у хришћанској школи убила троје деце и троје одраслих.

"Сада је време. Заједнице транс/небинарних/особа које се не уклапају у род/интерсексуалних особа се суочавају са астрономским количинама мржње из целог света", наводи ТРАН на својој веб страници.

ТРАН себе описује као "мрежу активиста који се боре за квир ослобођење и никоме не полажу рачуне", а "Транс дан освете" су и раније промовисали на друштвеним мрежама.  

Њихов твитер налог је тренутно закључан, те "Фок њуз" није могао да прегледа садржај њихових објава. 

Трансродни тешко наоружани 28-годишњак убио је троје деветогодишње деце и троје одраслих запослених у приватној хришћанској школи у Нешвилу.

Полиција Тенесија је убила нападача који је идентификован као Одри Хејл, бивша ученица школе која се идентификовала као трансродни мушкарац.

Шеф полиције Џон Дрејк је рекао новинарима да је Хејл, који је у првим извештајима описан као "тинејџерка", имао две пушке и пиштољ и отворио ватру у основној школи у коју је ушао кроз споредни улаз.

Раније овог месеца, Тенеси је забранио спровођење операција промене пола на малолетницима и наступе одраслих - попут драг краљица које читају бајке деци.

Као одговор, ТРАН са седиштем у Вирџинији је позвао на "Транс дан освете" како би се зауставио "транс геноцид." Протест је планиран за 1. април у Вашингтону, а најављена је и обукa из коришћења ватреног оружја.

Од почетка године, у америчким школама је регистровано 89 пуцњава. Прошле године су забележена 303 таква инцидента, што је највише у било којој години у бази података о пуцњавама у школама коју води истраживач Дејвид Ридман, а која сеже до 1970. године.

image