Свет

Зеленски: Савезници нам послали неисправан систем ПВО, немамо ни савремене борбене авионе

Украјински председник поново се пожалио да Украјина још није добила све што би могла од Запада и да западни савезници не желе да пошаљу савремене борбене авионе
Зеленски: Савезници нам послали неисправан систем ПВО, немамо ни савремене борбене авионе© Tanjug/Stefan Rousseau/pool photo via AP

Украјински председник Владимир Зеленски пожалио се да је Кијев од једног свог европског савезника - којег притом није желео да именује - добио неисправан систем ПВО, након чега је додао да Украјина још чека велики део обећане војне помоћи.

Зеленски је још изразио незадовољство тиме што ни једна западна земља није одлучила да Украјини пошаље савремене борбене авионе, бојећи се да ће то довести до ескалације ситуације. 

"Немамо ништа од модерних борбених авиона", рекао је он у интервјуу за Асошиетед прес. 

Осим тога, Украјина, како је казао, још није добила "патриот" системе, иако су украјински војници у јануару прошли обуку за њихово коришћење. Кијеву је, према његовим речима, потребно 20 ових ПВО система јер, како је објаснио, "ни једна земља у свету до сада није била нападнута толико великим бројем ракета" као што је то случај са Украјином. Ипак, он оцењује да руска страна неће искористити нуклеарно оружје. 

Зеленски још тврди да је руски председник Владимир Путин "изолован" на политичкој сцени и да није добио подршку кинеске стране током последње посете лидера НР Кине Си Ђинпинга, упркос томе што два лидера не само да један другог ословљавају речима "пријатељу", већ и малтене при свакој прилици истичу да је сарадња Москве и Пекинга на највишем нивоу до сада.

Осим тога, подсетимо, током последње посете били су потписани стратешки важни документи о даљој сарадњи, а обе стране су посету оцениле веома високо. Си Ђинпинг је још додао да је "јачање и развој односа са Русијом стратешки избор Кине".

И док Зеленски чека да ли ће Си пристати на разговор са њим, министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба у интервјуу за "Фајненшл тајмс" упозорава Кину да случајно не шаље војну помоћ Русији.

"Јасно сам ставио до знања кинеским званичницима да је врло неумесно ставити на исти ниво војну подршку Украјини и војну подршку Русији. Уколико Кина одлучи да Русији да оружје, она ће постати саучесник у конфликту", рекао је Кулеба. 

Ипак, то, по свему судећи, није спречило главнокомандујућег Оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужног да данас разговара са колегом из НАТО-а, врховним командантом савезничких снага Алијансе за Европу и генералом америчке војске Кристофером Каволијем. Тема је, према информацији са Телеграм канала Залужног, била даља испорука муниције и наоружања Кијеву.

У исто време, секретар за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов поручује да ће Украјина од савезника ускоро добити хиљаду дронова са дометом већим од 3.000 километара, а овај коментар испратио је старом сликом Москве, наговестивши да би могао уследити напад на руску престоницу.

Реторика око украјинског сукоба у последње време се заоштрила. Велика Британија је саопштила да намерава да Украјини испоручи муницију са осиромашеним уранијумом, а Русија најавила размештање нуклеарног оружја у Белорусији. 

Председник Украјине признао је да би могао уследити општи пораз ако Кијев не успе да одбрани Бахмут, а оснивач "вагнероваца" Јевгениј Пригожин данас је додао да је борба за овај град, од које Кијев не одступа, фактички уништила украјинску војску. 

image