Свет

Добра воља Русије: Настављамо да обавештавамо САД о лансирању балистичких ракета

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков поновио је да ће Москва наставити да примењује споразум о размени обавештења о лансирању ракета упркос одлуци да суспендује своје учешће у Новом СТАРТ програму
Добра воља Русије: Настављамо да обавештавамо САД о лансирању балистичких ракетаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/ZUMAPRESS.com

Русија ће наставити да обавештава САД о својим лансирањима балистичких ракета упркос одлуци Москве да суспендује учешће у Новом СТАРТ споразуму, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Председник Русије Владимир Путин у фебруару је навео да ће Москва суспендовати Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) из 2010. будући да је био потписан под другачијим околностима, када Русија и САД нису једна другу доживљавале као противнике. 

Говорећи о размени података између Москве и Вашингтона, Рјабков је изјавио да су "све врсте размене информација, као и други елементи верификационих активности" у складу са СТАРТ-ом тренутно суспендоване.

Он је, међутим, подсетио на најаву Москве да ће се "придржавати основних квантитативних ограничења утврђених у Уговору о Новом СТАРТ-у и да ће наставити да примењује споразум из 1988. о размени обавештења о лансирању ракета".

То је "добра воља" Русије, поручио је Рјабков.

Рјабков је рекао да је Русија обавестила САД о својој одлуци да суспендује учешће у Новом СТАРТ уговору у усменој и писменој форми, али да Москва није добила такво обавештење од Вашингтона.

То значи да су САД прекршиле своје обавезе по Новом СТАРТ уговору када су раније ове недеље одбиле да доставе Москви двогодишњи извештај о нуклеарним залихама, оценио је Рјабков.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да је Вашингтон спреман да настави да размењује информације са Москвом у складу са новим споразумом, али само на реципрочној основи.

"Пошто су они (Русија) одбили да се придржавају… одлучили смо да не делимо те податке", рекао је Кирби.

Нови СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка Специјалне војне операције у Украјини.

image