Свет

"Можемо ли себе да сматрамо НАТО савезником": Данска војска никада није била у горем стању

Данска испуњава само три од 17 циљева НАТО-а
"Можемо ли себе да сматрамо НАТО савезником": Данска војска никада није била у горем стањуwww.globallookpress.com © Caroline Seidel/dpa

Други главнокомандујући данске војске генерал Хенрик Лихне изјавио је да је ситуација у војсци јако лоша и да је земља далеко од способне армије.

Према његовим речима, данска војска се суочава са најгорим кадровским проблемом у последњих неколико деценија, што ће, наводи, искомпликовати испуњавање обавеза према НАТО-у.

Он је за ТВ 2 прецизирао да су ниске плате и стамбено збрињавање особља испод норме допринели егзодусу из оружаних снага.

"Ситуација је изузетно критична, посебно зато што нам недостаје војника као никада до сада. У оружаним снагама сам 40 година и никада није било овако лоше", каже Лихне.

Додао је да је између 20 и 25 одсто позиција у данској војсци тренутно упражњено, и да чак и ако се "ускоро убризга више новца", биће потребне године да се армија врати на претходне стандарде.

Кључно питање, рекао је Лихне, је неприпремљеност данске 1. бригаде, познате као "Прва армија", којој недостаје око 1.000 војника да би достигла циљ од 4.000 људи.

Према подацима ТВ 2, Данска испуњава само три од 17 циљева НАТО-а, међу којима је и испорука система противваздушне одбране кратког домета војсци због чега је НАТО био приморан да укори особље данске војске.

НАТО је још 2020. године приликом процене данске војске утврдио да постоји "критичан дефицит", што би је вероватно учинило "практично бескорисном у оштром сукобу".

Дански војни аналитичар Јенс Венцел Кристоферсон је за ТВ 2 поставио питање да ли Данска може себе да сматра "основним савезником" НАТО-а када толико заостаје у војним захтевима.

image