Свет

Путин покварио "прајд вече" у америчкој хокејашкој лиги

Све више играча и тимова не жели да носи дресове који славе ЛГБТ заједницу, а кривац је, тврди се у Америци- руски председник
Путин покварио "прајд вече" у америчкој хокејашкој лигиwww.globallookpress.com © Panoramic/ZUMAPRESS.com

ЛГБТ кампања Националне хокејашке лиге у Америци пропала је - због Путина.

Тако бар тврди "Си-Би-Ес", који наводи да је на отказивање планова да чланови хокејашких тимова током утакмица или загревања носе дресове који славе ЛГБТК заједницу- највише утицала "руска веза".

Намере да се одржавају такозване "вечери поноса", кварили су, наиме, углавном руски хокејаши.

Тако одбрамбени играч "Филаделфија Флајерса" Иван Проворов није учествовао у загревању са својим саиграчима када је тим одржао "прајд ф3л3" у јануару. Проворов, који је пореклом из Русије, изјавио је да у томе не жели да учествује због својих руских православних верских уверења.

Исто тако, сумња се да се, када је 7. марта "Вајлд" планирао да се на терену појави у "прајд" дресовима, од тога се одустало пошто је звезда тима Кирил Капризов пореклом из Русије.

Њујоршки "Ренџерси" такође су отказали своје планове, а разлог би могло да буде то што ова екипа на свом списку има неколико руских играча, укључујући голмана Игора Шестеркина и нападаче Артемија Панарина и Владимира Тарасенка.

"Овде постоји дубља веза са руским председником Владимиром Путином и законима које је донео у земљи. За време Путина, Русија је донела неколико закона који ограничавају права ЛГБТ грађана. У децембру је 'Њујорк тајмс' објавио да је земља усвојила закон који чини незаконитим ширење пропаганде о нетрадиционалним сексуалним односима у медијима, рекламама, филмовима или на друштвеним мрежама", подсећа "Си-Би-Ес", преносећи напомену "Атлетика" да пет одсто играча лиге чине Руси.

Судећи по мишљењу ванредног професора руске политике Бена Нобла, у питању су "оправдани страхови" руских хокејаша.

"Ако обучете дрес прајда, онда постоји неизвесност у погледу тога како би то протумачили органи за спровођење закона у Русији, а то је ризик. Власти имају моћ да селективно спроводе овај и друге законе. На њима је да одлуче за којим иду", навео је он.

Он, међутим није објаснио какве везе са Путином имају нападач "Флориде" Ерик Стал и дефанзивац истог тима Марк Стал, који су такође одбили да учествују у "прајд вечери". Очигледно, у Америци је непојмљиво да постоје људи који не подржавају, како би Руси рекли "нетрадиционалне сексуалне односе".

Браћа Стал објавила су саопштење у којем кажу да су одлучили да не носе спорне дресове јер је то противно њиховим хришћанским веровањима.

"После много размишљања, молитви и дискусија одлучили смо да вечерас не носимо ЛГБТ дрес. Не осуђујемо како људи одлучују да живе своје животе и верујемо да би сви људи требало да буду добродошли у свим аспектима хокејашке игре. Сматрамо да би ношење таквог дреса било против наших хришћанских веровања", наввели су они.

Играч "Нешвил предаторса" Лук Прокоп, први отворени геј активни играч лиге, незадовољан је тиме што неки тимови и играчи одбијају да подрже ЛГБТ заједницу.

"`Вечери поноса` и дресови поноса играју важну улогу у промовисању поштовања и инклузије за ЛГБТ заједницу, и обесхрабрујуће је видети да их неки тимови више не носе или не прихватају у потпуности свој значај, док је фокус других на играчима који не учествују, а не на значење саме ноћи", пожалио се Прокоп.

image