Свет

АП: Трамп оптужен за најмање једно кривично дело, то га не спречава да уђе у изборну трку - и победи

Бивши амерички председник је наводно оптужен за најмање једно кривично дело
АП: Трамп оптужен за најмање једно кривично дело, то га не спречава да уђе у изборну трку - и победи© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Оптужница против бившег америчког председника Доналда Трампа због његове наводне улоге у исплаћивању новца порно глумици укључује најмање једну кривичну пријаву, известио је Асошиејтед прес, позивајући се на изворе.

Према речима двојице "људи упознатих са овим питањем" које цитира агенција, Трамп – први (садашњи или бивши) амерички председник против кога је подигнута оптужница – суочава се са неколико оптужби за фалсификовање пословних записа, укључујући и једно кривично дело. Извори су, међутим, одбили да открију тачан садржај оптужнице, која је за сада запечаћена.

Раније је Си-Ен-Ен известио да се Трамп суочава са више од 30 оптужби у оптужници, која ће бити званично откривена када буде оптужен. Очекује се да ће се поступак одржати у уторак у кривичном суду на Менхетну.

Према изворима АП-а, очекује се да ће бивши председник отпутовати у Њујорк у понедељак и остати у Трамповој кули преко ноћи пре него што се појави пред судом. Након планираног суђења биће му узети отисци прстију и фотографисаће га. Нејасно је да ли ће Трампу, кога као бившег председника штити америчка тајна служба, ставити лисице на руке.

Велика порота је у четвртак оптужила Трампа због наводне шеме да исплати 130.000 долара Сторми Данијелс, глумици филмова за одрасле која је тврдила да је имала аферу са бившим председником, преко његовог тадашњег адвоката Мајкла Коена 2016. године. како Данијелс не би говорила о њиховом сексуалном сусрету, за који Трамп негира да се икада догодио.

Наводну исплату новца, која сама по себи није незаконита, Трамп је касније надокнадио Коену и евидентирао је као правни трошак, наводи тужилаштво. Ово потенцијално отвара могућност да бивши председник буде оптужен за фалсификовање пословних књига, што би могло представљати злочин у Њујорку.

Оптужница је подигнута у тренутку када се Трамп суочава са још неколико истрага које би могле довести до правних проблема за бившег председника. Ти случајеви, који су за сада на чекању, заједно са грађанским суђењем које би требало да почне у Њујорку следећег месеца због тврдњи колумнисте да ју је Трамп силовао 1990-их, доприносе све већем облаку скандала који га окружују, наводи АП.

Трамп је негирао било какво кривично дело, одбацујући оптужницу као "политички прогон и мешање у изборе на највишем нивоу у историји". Навео је и да "неће добити правично суђење у Њујорку". Бивши председник је такође упозорио да ће се "овај лов на вештице у великој мери обити о главу (председнику САД) Џозефу Бајдену".

Трамп ће морати да се бори са кривичним случајем док се поново кандидује за Белу кућу, што ће га коштати времена и пажње за председничку кампању. АП наводи да га ипак ни случај ни евентуална осуда не могу спречити да се кандидује или чак победи на изворима 2024.

image