Свет

Немачки политичар: Погрешили смо у вези са Русијом

Лидер Социјалдемократа изјавио да је требало да слушају Пољску и балтичке земље
Немачки политичар: Погрешили смо у вези са РусијомAP © Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Социјалдемократска партија Немачке (СПД) није на време увидела агресивне руске намере, изгубила је поверење својих источних суседа и довела је Немачку у опасно стање енергетске зависности, изјавио је један од лидера ове партије Ларс Клингбел, преноси Политико.

Он је додао да је уверење које је постојало у његовој партији да се европска стабилност и безбедност може постићи само уз сарадњу са Русијом погрешно, а да се сада говори само о "безбедности од Русије".

"Путинов режим је постао изузетно агресиван и репресиван, чак и ревизионистички. У нашој потрази за заједничким вредностима нисмо увидели шта нас раздваја. То је била грешка", изјавио је Клингбел. "Држали смо се слике Русије која је створена у прошлости и која више не постоји", додао је он.

СПД, који је учествовао у већини немачких влада у последњих 25 година, дуго је важио за партију која је најспремнија за сарадњу са Русијом, а Клингбелове изјаве чине значајан отклон од ове политике.

Клингбел је изјавио и да његова партија није довољно слушала државе попут Пољске и Балтичких република, које су се годинама противиле сарадњи са Русијом и изградњи гасовода Северни ток 2. Овај гасовод изграђен је за време влада канцеларке Ангеле Меркел, укључујући и последњу у којој је министар финансија био актуелни канцелар Олаф Шолц.

"То је довело до великог губитка поверења. Поготово последњих година, када је руска спољна политика постала агресивнија, требало је да слушамо наше партнере", рекао је он.

Клингбел је критиковао претходне владе за, како он тврди, стварање енергетске зависности од Русије. Он сматра да је Немачка требало да улаже више у развој одрживих извора енергије, али и у изградњу терминала за течни природни кас.

"Да, ми смо имали много економских бенефита, од руских енергената, током претходних година. Али ми смо скупо платили тај успех. Учинили смо себе рањивим", изјавио је он.

"Док се нешто фундаментално не промени у Русији, она не може бити озбиљан партнер. Тек тад може да дође до сарадње по питању климатских промена и разоружања", рекао је Клингбел и додао да "укидања санкција неће бити док последњи руски војник не напусти Украјину".

СПД је неговао блажи однос према Русији од других немачких партија још од краја шездесетих година и "источне политике" (Остполитик) тадашњег канцелара Вилија Бранта, подсећа Политико.

Клингбел је изјавио да у овом тренутку не жели да представи нову политику према Русији, већ да ће то бити урађено у сарадњи са европским партнерима.

image
VV inauguration
banner