Свет

Пољски званичник: Покушаји изолације Русије нису успели

Упркос конфликту у Украјини, Москва има много савезника у другим земљама, нарочито онима које су некада биле колоније Запада, рекао је заменик министра спољних послова Пољске
Пољски званичник: Покушаји изолације Русије нису успели© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Западне земље нису успеле у покушајима да изолују Русију на светској сцени, рекао је заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски који се осврнуо на то што је Москва преузела председавање Саветом безбедности Уједињених нација.

Јаблонски је на пољској телевизији "Република ТВ" био упитан да прокоментарише оцену украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе који је назвао "лошом шалом" председавање Русије Саветом безбедности УН.

"То уопште није смешно јер, нажалост, служи као доказ да у међународним организацијама, механизам изолације Русије не ради како би требало", рекао је Јаблонски.

Он је поновио да Варшава настоји да онемогући Москву да утиче на друге земље.

Јаблонски сматра да председавање Русије саветом "неће донети никоме добро", сугеришући да би Москва требало да се искључи из УН и Савета безбедности.

Додао је и да упркос конфликту у Украјини, Москва има много савезника у другим земљама, нарочито онима које су некада биле колоније Запада.

Русија је једна од пет сталних чланица овог тела са правом вета и њено искључење је готово немогуће. Очигледну чињеницу признала је и портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер која је позвала Москву да се "понаша професионално" током председавања, додајући да не постоји изводљив међународни правни пут за искључење Москве из ових организација.

Русија је преузела месечно председавање Саветом безбедности, позицију на којој се 15 држава чланица смењују по енглеском алфабету од 1946. године.

image