Свет

Бескрајни рат: Украјински амбасадор у Немачкој исмејао позиве на мир као "чист цинизам"

Алексеј Макејев је оштро критиковао иницијативу немачких политичара из владајуће Социјалдемократске партије који су позвали канцелара Олафа Шолца да учествује у састављању мировног плана за Украјину
Бескрајни рат: Украјински амбасадор у Немачкој исмејао позиве на мир као "чист цинизам"Getty © Finnbarr Webster/Getty Images

Амбасадор Украјине у Немачкој Алексеј Макејев оштро је критиковао предлоге немачких политичара да се његова земља укључи у преговоре са Русијом.

На челу са историчаром Петером Брантом, сином бившег канцелара Вилија Бранта, бројни званичници владајуће Социјалдемократске партије (СПД) позвали су садашњег канцелара Олафа Шолца да помогне у формулисању мировног плана за Украјину и Русију заједно са Француском, Бразилом, Кином, Индијом и Индонезијом.

Макејев је исмејао Брантов предлог, одбацивши све позиве на прекид ватре као циничан покушај да се, како наводи, избегне одговорност Москве.

"Овај мировни апел није првоаприлска шала", рекао је украјински амбасадор, преноси "Велт". "Ово је чисти цинизам према бројним жртвама руске агресије", додао је он.

Макејев је такође тврдио да жеља за мировним преговорима представља покушај "прикривања злочина Русије", додавши да је једини начин за постизање мира успоставити потпуним повлачењем руских снага са територија које Украјина сматра својима.

Кијевски режим је до сада одбио да одговори на све позиве Москве да седне за преговарачки сто све док не заузме Доњецку и Луганску Нардону Републику, Запорожје и Херсон, чији су се становници на референдумима прошлог септембра одлучили за сједињење са Руском Федерацијом.

Из Кијева су у више наврата изјашњене намере да украјинске снаге заузму и Крим, који је такође након референдума који је подржала велика већина грађана приступио Русији након Западом подстакнутог државног удара у Украјини 2014. године.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов изнео је ове недеље план од 12 тачака за такозвану "деокупацију" Крима.

Заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев упозорио је украјинске власти да би могући напад на Крим значио ескалацију сукоба. Зато је позвао Кијев да схвати да ће такве акције наићи на "неизбежну одмазду" и да ће Русија узети за право да употреби било коју врсту оружја.

image