Свет

Кина: Спремни смо да развијамо односе са Русијом и Индијом

Кина и Русија имају посебне односе засноване на међусобном поштовању и узајамно корисној сарадњи, понављају из Пекинга, непосредно пред посету француског лидера Емануела Макрона
Кина: Спремни смо да развијамо односе са Русијом и Индијомwww.globallookpress.com © Cfoto

Кина је у потпуности сигурна да ће се односи Москве и Пекинга и даље развијати, оценила је данас званична представница Министарства спољних послова Народне Републике Кине.

Према њеним речима, "Кина и Русија су посвећене развоју новог типа односа великих држава заснованог на међусобном поштовању, мирној коегзистенцији и обострано корисној сарадњи". 

"Кинеско-руски односи нису усмерени против треће стране и не подлежу било каквом утицају", понављају из Пекинга. 

Осим тога, министарство додаје да је у плану и развој сарадње са Индијом. 

"Кина, Русија и Индија су велике земље које настављају да се развијају и које имају велики утицај" на глобалној сцени.

"Због дубоких и сложених промена на међународном и регионалном нивоу, спремни смо да ојачамо интеракцију са међународном заједницом, укључујући ту и Русију и Индију". 

У међувремену, француски председник Емануел Макрон  5. априла слетеће у Кину, у тродневну посету, током које ће разговарати са кинеским колегом, председником Си Ђинпингом. 

"Политико" пише да је пред њим "амбициозан дипломатски план" да "одвуче" Пекинг даље од Москве и наговори кинеско руководство да "одигра улогу посредника у украјинском рату", док му у томе свему званичници из САД-а, наводно, желе срећу. 

Ипак, лист додаје да велики број западних политичара не полаже велике нада да ће Макрон успети у својим настојањима, а један неименован амерички званичник из Беле куће објашњава да је врло мала шанса да ће Си Ђинпинг у било чему послушати француског колегу. 

image