Свет

Француска припрема план за борбу против несташице лекова

Након што се Француска, као и већи део Европе, суочила са мањком лекова током зиме, најављене су мере које би требало да реше проблеме са снабдевањем
Француска припрема план за борбу против несташице лековаwww.globallookpress.com © Panoramic

Француска припрема озбиљан план за борбу против несташице лекова, најавио је министар здравља Франсоа Брон.

Након што се земља, као и већи део Европе, суочила са мањком лекова током зиме, министар је најавио мере које би требало да реше проблеме са снабдевањем.

"Управо правимо листу основних лекова, за које кажу да је критична ситуација. На сличном списку који су правиле САД налазе се 173 лека", истакао је Брон и додао да би листа требало да буде спремна до маја, преносе француски медији. 

Када се листа формира, биће прецизиран цео процес: од основног састојка до паковања, како би се контролисала производња тих лекова, са циљем да увек буду доступни, прецизирао је министар. 

Он је истакао да неће бити несташице, чак иако неке лекове још увек није лако набавити. 

Како би се избегле несташице следеће зиме, посебно амоксицилина и парацетамола, Франсоа Брон наводи да ће бити направљене залихе, како би се у случају великих проблема један лек могао надокнадити другим. 

Суочена са несташицом лекова, Влада Француске је почетком године забранила онлајн продају парацетамола, лека који се користи против грознице и болова и то до 31. јануара.

Министарство здравља је тада упозорило да је, упркос свим мерама, ситуација остала "сложена" и да се не може решити за неколико недеља.

image