Свет

Болтон: Оптужница ће користити Трампу, поготово ако буде ослобођен оптужби

Трамп је канцер Републиканске партије, рекао је његов некадашњи саветник а сада оштар критичар
Болтон: Оптужница ће користити Трампу, поготово ако буде ослобођен оптужбиGetty © Anna Moneymaker

Оптужница против Доналда Трампа могла би да донесе пуно користи некадашњем председнику, поготово ако буде одбачена, оценио је некадашњи Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон.

Током гостовања на "Си-Би-Ес Њузу", водитељка Маргарет Бренан питала је Болтона, иначе Трамповог критичара, да ли сматра да би оптужница против некадашњег председника могла да помогне демократама, уколико би он поново био републикански кандидат за председника.

"Не бринем се да ће (њујоршки тужилац) Алвин Браг ослабити Трампа. Ја се плашим да ће му он помоћи", одговорио је Болтон.

"Зато мислим да је исход процеса толико значајан. Уколико суд утврди да Трамп није крив или уколико цео случај буде одбачен зато што није довољно правно утемељен, то ће му дати ветар у леђа, он ће моћи да каже 'рекао сам вам, то је био политички процес'. Он ће на тај начин бити ослобођен", изјавио је он.

Болтон је нагласио да ће последице бити доста другачије уколико Трамп буде осуђен.

"Уколико буде осуђен, мислим да ће то имати другачији ефекат. Можете да кажете да је то одвратан случај који укључује љигаве људе. Али ако буде осуђен за кривично дело, мислим да већина Американаца не жели да има осуђеног криминалца за председника", рекао је Болтон.

Некадашњи саветник за националну безбедност је додао и да неће подржати Трампа, као што то није урадио ни 2020. године зато што, како каже, жели да гласа за "правог конзервативца".

На питање водитељке да ли ће се кандидовати на председничким изборима идуће године, Болтон је рекао да "још увек размишља" о томе, а Трампа је назвао "канцером Републиканске партије".

"Морам да признам, пратећи реакције на Трампову оптужницу, дубоко сам забринут за будућност (Републиканске) партије. Трамп је канцер те партије. Тачно је да нам требају његове присталице, то су људи који углавном имају коректне ставове, које је Трамп нажалост искривио", изјавио је Болтон. 

Он је рекао да полаже наде у гувернера Флориде Рона Десантиса, иначе Трамповог најозбиљнијег изазивача у оквиру Републиканске партије, иако је "разочаран његовим последњим коментарима о спољној политици".

Десантис је недавно изјавио да Украјине није "амерички витални интерес", што је наишло на критике "јастребова" у оквиру Републиканске партије, међу којима се налази и Болтон, који су га оптужили за изолационизам налик оном који пропагира Доналд Трамп.

Гувернер Флориде подржао је некадашњег председника након што је против њега поднета оптужница, тврдећи да она "није у америчком духу".

image
VV inauguration
banner