Свет

Фински министар спољних послова: Србија и Република Српска да уведу санкције Русији

Шеф финске дипломатије рекао је да су се Албанија, Црна Гора, Северна Македонија и Приштина ускладили са санкцијама Русији, чиме, тврди он, повећавају цену руске војне операције у Украјини
Фински министар спољних послова: Србија и Република Српска да уведу санкције Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO

Фински министар спољних послова Пека Хависто изјавио је да очекује од Србије и Босне и Херцеговине да у потпуности ускладе своју спољну и безбедносну политику са Европском унијом, односно да уведу санкције Русији.

"Не само да је то обавеза земље кандидата за чланство у ЕУ, већ је и јасна порука подршке суверенитету Украјине у борби против незаконитог и неприхватљивог рата", навео је Хависто за "Еурактив".

Он је казао да су се Албанија, Црна Гора, Северна Македонија и Приштина ускладили са санкцијама Русији, чиме, тврди Хависто, повећавају цену руске војне операције у Украјини.

"Сви наши партнери и унија морају да раде против малигних утицаја и наратива који искривљују слику уједињене Европе. Да бисмо остали јаки, морамо представити јединствен фронт, заједно градити бољу будућност за све наше грађане", рекао је Хависто.

Додаје да Брисел ради на напорима да подржи Украјину на сваки могући начин, али да није заборавио на партнере на Западном Балкану за које каже да је срце Европе.

"Многи од најпознатијих финских политичких лидера играли су значајну улогу на Балкану: Елизабет Рен, Хари Холкери и Оли Рен, и наравно председник Марти Ахтисари", навео је фински дипломата.

image