Свет

Столтенберг: НАТО успоставља стратешки вишегодишњи програм помоћи Кијеву

Генерални секретар НАТО-а је након завршетка састанка министара спољних послова НАТО-а у Бриселу указао на пријатељске везе Москве и Народне Републике Кине, сугеришући да би Пекинг ускоро могао да понуди оружје Русији
Столтенберг: НАТО успоставља стратешки вишегодишњи програм помоћи Кијевуwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Напомињући да је фокус последњег састанка НАТО-а био на Украјини, генерални секретар НАТО-a Јанс Столтенберг је саопштио да се Алијанса договорила да успостави "стратешки вишегодишњи програм помоћи" Кијеву.

Столтенберг је рекао да се нада да ће пројекат "Украјину довести до НАТО стандарда и повећати њену интероперабилност са НАТО-ом", те да ће подржати ту државу "на њеном путу ка евроатлантским интеграцијама".

Упитан када ће Кијев бити примљен у блок, Столтенберг након првог дана разговора у Бриселу није дао конкретан одговор, само је поручио да је "став НАТО-а о чланству непромењен"

Украјини је први пут понуђено да се придружи алијанси 2008. године, али се чини да је по том питању у последњих 15 година направљен веома мали напредак.

Столтенберг је након завршетка састанка министара спољних послова НАТО-а у Бриселу указао на пријатељске везе Москве и Народне Републике Кине, сугеришући да би Пекинг ускоро могао да понуди оружје Русији.

"Кина одбија да осуди руску агресију и подржава руску економију", рекао је он додајући да су "савезници јасно поручили да би било какво пружање војне помоћи Русији била историјска грешка са значајним последицама".

Шеф НАТО-а није објаснио шта би те "последице" подразумевале. И Вашингтон је раније запретио одговором на потенцијалну кинеску војну подршку Москви, док је Министарство финансија САД већ увело санкције за неколико кинеских компанија оптужених да снабдевају Оружане снаге Русије деловима за дронове.

Кина је одбацила све оптужбе које се тичу наводне испоруке оружја Москви, инсистирајући да заузима "потпуно објективан" став према сукобу и оптужујући америчке званичнике за ширење дезинформација. 

Русија је такође демантовала наводе да је тражила кинеску војну опрему.

Две државе су, ипак, ојачале односе током претходне године, а председник Руске Федерације Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг обећали су да ће "додатно продубити узајамно војно поверење" након разговора у Кремљу прошлог месеца. 

Међутим, Путин је од тада изјавио да Русија "не ствара никакав војни савез са Кином", упркос њиховој "сарадњи у војно-техничкој сфери".

Неименовани западни дипломата недавно је за "Фајненшел тајмс" рекао да НАТО "напросто игнорише" захтев Кијева за чланство.

image