Свет

Пекинг поручио Вашингтону: Прекините све званичне контакте са Тајваном

Позивамо САД да непоколебљиво испоштују своје политичке обавезе према Кини по питању Тајпеја и да престану да се грубо мешају у наше унутрашње ствари, поручују из кинеског Министарства одбране
Пекинг поручио Вашингтону: Прекините све званичне контакте са Тајваномwww.globallookpress.com © BjÃ’.Â�rn Trotzki, via www.imago/www.imago-images.de

Пекинг позива Сједињене Државе да престану да се мешају у унутрашње ствари Кине и зауставе било какав званичан контакт са руководством тајванске администрације, саопштило је кинеско Министарство одбране.

"Снажно се противимо било каквом облику званичног контакта САД са Тајваном. Оштро се противимо сваком путовању тајванског руководства у Сједињене Државе под било којим изговором, као и америчком кршењу принципа 'јединствене Кине' и одредбама три заједничка кинеско-америчка саопштења, као и сваки њихов контакт са руководством Демократске прогресивне партије", наводи се у саопштењу министарства.

Додаје се да Кина "позива САД да непоколебљиво испоштују своје политичке обавезе према Кини по питању Тајвана, престану да се грубо мешају у унутрашње ствари Кине и прекину званичне контакте са Тајваном".

"Народноослободилачка армија Кине ће непоколебљиво испуњавати своје обавезе и мисију, одржавати стање високе приправности, одлучно бранити национални суверенитет и територијални интегритет Кине, мир и стабилност у Тајванском мореузу", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, тензије између Пекинга и Вашингтона око острва повећане су последњих неколико година, а посебно су се заоштрили прошлог августа након што је тадашња председница Представничког дома САД Ненси Пелоси (коју је на тој позицији наследио Макарти) посетила Тајпеј. 

Кина је на званичну посету америчке званичнице (првој посети Тајвану трећег највишег званичника САД у последњих 25 година) одговорила низом војних вежби око тајванских вода и ваздушног простора, као и обуставом дијалога са САД у низу области.

Тајван, званично Република Кина, под самоуправом је од 1949. године, иако никада није стекао формалну независност од копна и само га неколико земаља признаје као суверену државу.

image
VV inauguration
banner